Zo maakt u de juiste kleurenkeuzes voor een ruimte

kleuradvies

In ruimtes waar veel passage is, zoals een inkomhal, mag zeker met opvallende kleuren worden gewerkt

De kleuren die in een ruimte worden gebruikt, bepalen in sterke mate de sfeer die er heerst. Indien men een ruimte op een evenwichtige manier wenst op te frissen, moet dan ook met de nodige aandachtigheid te werk worden gegaan. Idealiter wordt daarbij gebruik gemaakt van drie soorten kleuren: een dominante kleur, een aanvullende kleur en een accentkleur.


Dominante kleur

Zoals de naam verraadt, is de dominante kleur de kleur die het meest aanwezig is in een ruimte: ze beslaat 60 tot 70% van de kamer. De dominante kleur zorgt voor een contrast, waardoor de andere kleuren beter tot hun recht kunnen komen. Om dat effect te bekomen, moet wel rekening worden gehouden met enkele criteria:

Helderheid van de ruimte

Een eerste criterium is de helderheid – en daarbij aansluitend de ligging – van de ruimte. De precieze lichtinval bepaalt namelijk in sterke mate hoe een kleur er uiteindelijk zal uitzien. Een kamer die van nature erg donker is – omdat er weinig lichtinval is of omdat het raam noordelijk is gericht – voelt automatisch kouder aan. De dominante kleur wordt dus idealiter ingezet om dat te compenseren. Dat kan door te kiezen voor een heldere en warme tint, zoals gebroken wit met een vleugje oker, oranje of rood.

Dankzij heldere kleuren lijkt een kleine kamer groter

Een kamer met veel lichtinval of die zuidelijk gericht is, daarentegen, voelt sowieso warmer aan. Daardoor zullen de kleuren automatisch wat geler lijken. Dat vergroot de mogelijkheden voor de dominante kleur, al moeten toch nog enkele zaken in de gaten worden gehouden:

  • Heldere kleuren zijn ideaal om een ruimte groter of helderder te doen aanvoelen. Donkere kleuren komen dan weer van pas om een kamer meer karakter te geven of om bepaalde meubelstukken beter tot hun recht te doen komen.
  • Met koele kleuren – d.i. zuiver wit of tinten o.b.v. groen, blauw, paars of grijs – krijgt een kamer een frisse look, terwijl warme kleuren – d.i. kleuren met een vleugje oker, oranje of rood – voor een warm effect zorgen.
  • In een kamer waarin het zonlicht kan binnenstromen zal een grijze kleur op de muren niet zorgen voor somberheid. Verschillende grijstinten zijn dus zeker ook een optie.
  • Bij veel zonlicht worden kleuren sterk opgelicht. Wordt er getwijfeld tussen twee kleuren, is de donkerste veelal de beste optie.
  • Heldere en warme kleuren kunnen erg fijn zijn, maar kunnen bij fel licht snel vermoeiend worden. Daarmee wordt dus best opgelet.
kleuradvies
Een kamer met veel lichtinval voelt sowieso warm aan

 

Grootte en hoogte van de ruimte

Om een kleine kamer groter te doen lijken, kan gewerkt worden met heldere kleuren. Het gebruik van één of twee donkere kleuren in een grotere kamer zorgt er dan weer voor dat de ruimte meer diepgang krijgt. Een gelijkaardig effect kan worden bekomen op het plafond: door te kiezen voor een lichte kleur op het plafond lijkt de kamer hoger. En in een ruimte met een hoog plafond kan meer intimiteit gecreëerd worden door het plafond in een donkere kleur te schilderen.

Gebruik van de ruimte

In ruimtes waar veel passage is – zoals een gang of inkomhal – of waar veel activiteit is mag zeker met opvallende kleuren worden gewerkt.

kleuradvies plafond
Door het plafond van een hoge kamer in een donkere kleur te schilderen wordt meer intimiteit gecreëerd 

 

Aanvullende kleur

20 tot 30% van de ruimte moet worden aangekleed met de aanvullende kleur, die een harmonie creëert tussen de dominante kleur en de accentkleur. Daarvoor met deze dieper zijn de dominante kleur, maar zachter dan de accentkleur. De aanvullende kleur kan niet alleen worden aangebracht op muren, maar past ook op meubels, deuren, plinten en vloeren.

Afhankelijk van de tint die wordt gekozen als aanvullende kleur, kan dit een bepaalde sfeer geven aan een ruimte:

  • Gele en oranje tinten zijn warm en dynamisch, en bevorderen daarenboven menselijk contact. Daardoor zijn ze ideaal voor keukens, woonkamers en eetplaatsen.
  • Rood is een energetisch en sensuele kleur, waardoor ze perfect past in de woonkamer, leefruimte of slaapkamer.
  • Blauw en groen worden in verband gebracht met de natuur en hebben dan ook een fris, kalmerend en rustgevend effect. Ze passen goed in slaapkamers en badkamers.
  • Ook bruintinten doen denken aan de natuur en de aarde. Die kleuren brengen stabiliteit en sereniteit, een perfecte sfeer voor de woon- of slaapkamer.
  • Grijstinten zijn neutraal, maar vooral ook elegant en tijdloos. Ze passen dan ook in elke ruimte.
  • Nog een kleur die overal past, zijn de zwarte tinten. Ze ogen sober, elegant en luxueus en laten designmeubels mooi tot hun recht komen.
  • Roze tinten staan voor warmte, liefde … en zijn dus erg geschikt voor de slaapkamer.
  • Ook paarstinten passen goed in de slaapkamer, maar door zorgen ze dan eerder voor een moderne, warme en sensuele sfeer.
  • Wit symboliseert zuiverheid en is neutraal, dus die tinten kunnen overal worden toegepast.
kleuradvies grijstinten
Verschillende grijstinten zijn steeds een optie

 

Accentkleur

De overige 5 à 10% van een ruimte wordt aangekleed met een accentkleur. Die accentkleur moet zorgen voor de spreekwoordelijke punch en is dus meer uitgesproken dan de dominante en aan­vullende kleur. Accentkleuren passen goed op accessoires – zoals kussens en gordijnen – maar kunnen net zo goed op een deel van de muur worden aangebracht.

Accentkleuren kunnen op drie verschillende manier worden gecombineerd:

  • Voor een tijdloos effect wordt de accentkleur gecombineerd met een lichte, neutrale kleur – meer bepaald wit-, bruin-, grijs- of zwarttinten – en een donkere kleur;
  • Bij ton-sur-ton (camaïeu) worden een heldere, tussenliggende en donkere kleur binnen eenzelfde tint met elkaar gecombineerd;
  • Wie een gewaagde combinatie wenst, kiest er best voor om de accentkleur te associëren met een heldere en een donkere kleur uit eenzelfde groep die contrasteert met de accentkleur.
kleuradvies donkere muur raam
De kleur die wordt aangebracht op de muur met het venster lijkt automatisch zwaarder, donkerder en intenser

 

De aanvullende kleur moet dieper zijn de dominante kleur, maar zachter dan de accentkleur

WAAR AANBRENGEN?

Bij het schilderen met de dominante kleur, aanvullende kleur en accentkleur is het belangrijk om er steeds op te letten waar deze precies worden aangebracht. Schenk zeker extra aandacht aan:
• de muur die men ziet bij het binnenkomen;
• de muur waar het vaakst wordt op gekeken;
• de muur waartegen meubilair staat dat geaccentueerd moet worden.
Daarnaast moet rekening worden gehouden met de ligging van een muur ten opzichte van de lichtbron. De kleur recht tegenover of loodrecht op het raam absorbeert heel wat licht en zal er dus anders uitzien afhankelijk van de hoek van waaruit men naar de muur kijkt en het moment van de dag. De kleur die wordt aangebracht op de muur met het venster lijkt dan weer automatisch zwaarder, donkerder en intenser.

kleuradvies dominant aanvullend
De dominante kleur beslaat 60 tot 70% van een ruimte, de aanvullende kleur 20 à 30%

Met dank aan Baptiste Piessevaux van Peintagone

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.