Trends in behangpapier

Functionaliteit en esthetiek gaan hand in hand

Behangexpresse
Felle kleuren worden ook vaak gecombineerd met elkaar. Het mag allemaal wat meer opvallen

Naast de technische eigenschappen besteden de producenten vandaag veel aandacht aan het creatieve proces en het zoeken naar het juiste evenwicht op het vlak van kleuren, prints en structuren. Het resultaat is een zeer breed aanbod aan behangpapier, met voor elk wat wils. We zetten de trends voor 2022 op het vlak van esthetiek en functionaliteit op een rijtje.

TRENDS IN ESTHETIEK

Materiaal

Traditioneel vinylbehang is een blijver. Het is sterk en afwasbaar en kan in vrijwel elke ruimte worden gebruikt. Met de juiste kleur en dessin zal het altijd in trek blijven. Dé kwaliteitstrend van 2022 en wellicht ook de komende jaren is vliesbehang. Je lijmt eenvoudig de muur in (geen plaktafel nodig) en behangt onmiddellijk vanaf de rol. Ook het afhalen verloopt zeer gemakkelijk. Hierbij heb je geen stoomapparaat meer nodig maar trek je in één keer hele banen van de muur zonder dat er resten achterblijven. Vliesbehang is bovendien de ideale ondergrond voor het schilderen van muren. Het vlies absorbeert de ideale hoeveelheid verf, het voorkomt strepen en je moet minder verflagen aanbrengen. Daarnaast verstevigt het de muren en verdoezelt het oneffenheden of kleurverschillen. Behalve zeer praktisch is vliesbehang mooi, kwaliteitsvol en duurzaam.

Masureel
Grote motieven en opvallende designs als eyecatcher in het interieur. Eveneens populair is behang in natuurlijke materialen

Fotobehang wordt ook steeds meer gebruikt. Hierbij laat je een beeld of een foto levensgroot printen in elk gewenst formaat. Zo geef je een persoonlijke toets aan een ruimte. Dit sluit aan bij de trend van grote motieven en opvallende designs als eyecatcher in het interieur (zie verder). Eveneens populair is behang in natuurlijke materialen (bv. geweven stoffen, wol, kurk, bamboe, sisal), al dan niet met een reliëf erin voor een extra ‘feel’. Dergelijk behang geeft een authentieke en natuurlijke look aan het interieur en dat is iets waar mensen vandaag naar op zoek zijn.

Kleur

Neutrale en sobere kleuren zoals wit en beige blijven het goed doen. Ze gaan goed samen met pasteltinten zoals het momenteel zeer trendy oudroze of iets fellere groen-, blauw-, roze- of oranjetinten. Felle kleuren worden ook vaak gecombineerd met elkaar. Het mag allemaal wat meer opvallen – dat blijkt eveneens uit het gebruik van schitterende ‘jewel tones’ zoals goud en saffier.

Naast sobere kleuren zijn de warme en rijke tinten niet meer weg te denken in het behang. Mensen durven steeds meer te doen met kleur in hun interieur, zelfs met donkere kleuren zoals zwart en bruin. Ook behang in aardse tinten (oker, donkergroen, terracotta) doet het zeer goed. Er is voor elk wat wils!

Graham & Brown
Effen behangpapier of behang met een subtiele dessin (faux uni’s) blijven het goed doen. Het tegenovergestelde is echter ook populair

Dessins

Effen behangpapier of behang met een subtiele dessin (faux uni’s) blijven het goed doen. Het tegenovergestelde is echter ook populair, namelijk rijke structuren en grote patronen zoals textiel, dierenprints en leer. Botanische, florale en zelfs tropische en exotische prints zijn hot, met grote repeterende patronen voor een extravagant effect. Behang met geometrische en abstracte vormen is een eyecatcher met een vitagegevoel.

Effen behangpapier blijft het goed doen. Het tegenovergestelde is echter ook populair, namelijk rijke structuren en grote patronen

Ook populair zijn behangcirkels. Hierbij worden één of meerdere decoratieve accentcirkels (in verschillende maten verkrijgbaar) geplakt op een effen of bijna effen behangen muur. Een leuk alternatief zijn behangposters. Al deze dessins vallen op en je maakt er een statement mee in je interieur.

NIEUWIGHEDEN QUA FUNCTIONALITEIT

Behangpapier kan in vrijwel elke ruimte worden gebruikt, van een accentmuur tot de volledige ruimte. Afhankelijk van de producteigenschappen is de ene behangsoort al meer geschikt voor een bepaalde ruimte dan de andere:

Afwasbaar

Tegenwoordig zijn de meeste soorten behangpapier eenvoudig schoon te maken met een licht vochtige doek.

Arte
Dit 3D textielbehang heeft een positieve akoestische invloed

Waterdicht

Er bestaat hard vinylbehang dat waterafstotend en afboenbaar is, geschikt voor vochtigere ruimtes. Het is echter niet volledig waterdicht, dus niet aan te raden in doucheruimtes.

Brandwerend

Brandwerend behangpapier is bestand tegen hitte. Dit is bijvoorbeeld ideaal in de keuken, achter een gasfornuis (al spreekt het voor zich dat contact met vlammen vermeden moet worden).

Isolatiebehang

Dit type behangpapier met isolerende eigenschappen, doorgaans opgebouwd uit polystyreen, is nuttig als je last hebt van koude muren in huis en het niet ziet zitten om te investeren in (duurdere) spouwmuur- of gevelisolatie. Isolatiebehang zorgt dat de warmte in een ruimte weerkaatst wordt, zodat ze minder snel verloren gaat. Het heeft een effen, gladde structuur. Het dient enkel als onderbehang en het is de bedoeling dat het overschilderd wordt. Een ideaal product om de woning duurzamer te maken.

Masureel
Mensen durven steeds meer te doen met kleur in hun interieur, zelfs met donkere kleuren zoals zwart en bruin

Antibacterieel

Behangpapier met antibacteriële eigenschappen is uitermate geschikt voor in de badkamer en de keuken. Het is ook goed afwasbaar.

Akoestisch

Dikker textielbehang wordt steeds populairder aangezien stof een positieve invloed heeft op de akoestiek van een ruimte.

Behangexpresse
Ook populair zijn behangcirkels

Glow-in-the-dark

Fluorescerende pigmenten in het behangpapier zorgen voor een gloweffect, leuk in bijvoorbeeld kinderkamers.

Schoolbordbehang

Hierop kan je schrijven met krijt en het weer schoonmaken. Een aanrader in de kinderkamer, de speelkamer of de keuken.

Graham & Brown
Een volledig afbreekbare wandbekleding is vandaag nog niet mogelijk, maar er worden wel veel stappen genomen in de richting van ecologische innovatie

Duurzaam

Er is steeds meer aandacht voor het milieu, zeker ook in de interieursector. Veel producenten zetten hier dan ook volop op in en streven ernaar een minimale impact te genereren in zowel hun productiefaciliteiten (geen gebruik van oplosmiddelen, recuperatie van afvalwater, ecolabels etc) als in de materialen die ze produceren. Een volledig afbreekbare wandbekleding is vandaag nog niet mogelijk, maar er worden wel veel stappen genomen in de richting van ecologische innovatie.

Arte
Een wandbekleding met echte Capiz-schelpen. Je kan er een hele muur mee behangen, of een figuur mee maken

Recente ontwikkelingen hebben de haalbaarheid aangetoond van het gebruik van gerecycleerde materialen voor wandbekleding, en met de komst van chemicaliën van biologische oorsprong liggen nieuwe kansen binnen handbereik. De producenten nemen de uitdaging aan om alternatieven aan te bieden voor pvc-wandbekleding, en tegelijk de kwaliteit en de creativiteit te behouden.

Voor al deze producteigenschappen bestaan officiële symbolen. Veel producenten gebruiken echter hun eigen symbolen. Deze staan aangeduid op het label zodat de plaatser goed weet over welke eigenschappen het behang beschikt.

Met dank aan: Arte, Behangexpresse, Eijffinger, Graham & Brown, Masureel

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.