KIES DE JUISTE LIJM IN FUNCTIE VAN BEHANGTYPE EN ONDERGROND

CORRECTE VOORBEREIDING VAN DE ONDERGROND VERMIJDT VAAK VOORKOMENDE PROBLEMEN

Fabrikanten vermelden op hun behang altijd welke lijm aangewezen is. Maak uw keuze in functie van de behangsoort en de ondergrond. Enkel klassiek behangpapier wordt nog ingesmeerd; bij andere wandbekledingen wordt de muur ingelijmd, wat het werkcomfort verhoogt. Een kwaliteitslijm spat niet en heeft een lange opentijd. Lijm in poedervorm lijkt op zijn retour, terwijl kant-en-klare mixen de markt veroveren. Ze hebben altijd de juiste consistentie.

lijm

HEDENDAAGS BEHANG SLIM VERLIJMEN

Vlies verwerkt comfortabeler

Alle behangsoorten worden geleverd op rol en tegen de wand gelijmd.

 • Voorgelijmd behangpapier is een aantal decennia geleden opgekomen vanuit Amerika. Dit werd vochtig gemaakt en na een inwerktijd opgehangen. Vandaag is dit type bijna niet meer verkrijgbaar in Europa.
 • Behangpapier: het klassieke behangpapier maakt zo’n 10% uit van de hele markt en is vrijwel volledig vervangen door vlies. Papier bestaat namelijk uit cellulosevezels. Deze moeten eerst een tijd inweken: de cellulose neemt water op, vezels worden dikker en zetten uit. Pas wanneer de maximale uitzetting is bereikt, kunt u het papier aan de muur plakken, anders verschijnen er blazen als het papier nog verder uitzet tegen de wand. Papier heeft na het drogen ook de neiging om te krimpen, wat nogal eens resulteert in een openstaand naadje. Een lijm voor traditioneel behangpapier moet voldoende water bevatten, net om de uitzetting van vezels mogelijk te maken.
 • Vlies: bestaat uit polyester + cellulosevezels. Zo ontstaan stabiele, maatvaste producten. Dit houdt ook in dat u de muur inlijmt, wat zorgt voor meer comfort bij de plaatsing. Vliesbehang, ook gekend als snelbehang, is relatief eenvoudig aan te brengen. Na verloop van tijd is het ook weer gemakkelijk te verwijderen. Het moderne vliesbehang zet niet uit en krimpt niet.

Toepassingen

Bij de indeling van hedendaags behang in categorieën houden we rekening met de achterkant van het behang. In hoofdzaak zijn er drie groepen: vliesbehang, papierbehang (of vinyl met een papieren ondergrond) en glasweefsel. Voor vliesbehang kiest u bij voorkeur een kant-en-klare lijm voor op de muur. Voor papierbehang gebruikt u een poederlijm om het behang in te smeren en te laten inweken. Voor glasweefsel opteert u voor een specifieke kant-en-klare glasweefsellijm.

Vereisten

Een goede behanglijm heeft een uitstekende lijmkracht. Goede lijmen drogen transparant op, terwijl producten van mindere kwaliteit wit blijven. Kwaliteitslijm verwerkt spatvrij en comfortabel, heeft een hoog gehalte vaste stof, een lange open tijd. Hoe langer u een baan kan verschuiven, hoe beter. Behangt u bijvoorbeeld een hoge trappenhal, dan moet u x aantal keer de stelling op en af. Toch moet de lijm beschikken over een hoge aanvangskleefkracht en als hij één keer wordt aangewreven, moet de baan blijven plakken.

lijmen

Een nieuw gamma lijmen biedt een toekomstgericht antwoord op de strengere Scandinavische duurzaamheidsnormen

Samenstelling

Elk type lijm heeft een andere samenstelling voor specifieke soorten muurbekleding. Kant-en-klare behanglijmen bestaan uit water, een bindmiddel (zetmeel/polymeren) en meestal PVA (kunstharsdispersie) die ervoor zorgt dat de lijm bij het drogen niet verglaast, plus additieven zoals een schimmelwerend bestanddeel. Hoe hoger het bindmiddelgehalte, hoe sterker de lijm. Kant-en-klare producten dienen niet te worden verdund. Het grote voordeel is dat de lijm altijd de juiste dikte heeft. Er is een grote verscheidenheid aan ready mixen: met een hoog of minder hoog gehalte aan vaste stof, en 30% tot 50% water. Een krachtige lijm met weinig water is geschikt voor speciaal vliesbehang van zwaardere kwaliteiten. Dit behang is tot 8 keer zwaarder door extra coatings. Een licht vlies kan opgehangen worden met een lichte lijm. Bijzonder weinig lijmen zijn zowel geschikt voor lichtere als voor zwaardere behangsoorten. Klassieke papiersoorten worden altijd ingepapt met een poeder aangelengd met water. Zelfs een vollere poederlijm bevat 80-85% water. Het hoofdbestanddeel van poederlijm is zetmeel of/en methylcellulose aangevuld met additieven zoals antischimmel, synthetische hars …

Kiezen in functie van behang en ondergrond

Hou altijd rekening met de aanbevelingen van de behangfabrikant. Deze vermeldt steeds het type lijm of merk dat best geschikt is. Het resultaat is beter wanneer u het juiste type gebruikt. De volgende factoren zijn doorslaggevend:

 • hoe poreus is de ondergrond;
 • het gewicht van de wandbekleding;
 • is afstripbaar verlijmen nodig of niet?

Bepaal vervolgens het ideale lijmtype: zwaar of gewoon, kant-en-klaar of poeder.

EVOLUTIES

We zien meer en meer kant-en-klare wandbekledingslijm in plaats van pakjes poeder. Vooral vliesbehanglijm is geëvolueerd en ver­beterd in kwaliteit. Ook voor speciale behangsoorten zijn er aangepaste producten. Voor magneetvlies gebruikt u een type lijm voor vinyl – en textielbehang en voor zware muurbekleding. Voorgekleurd glasvlies combineert sterkte en brandveiligheid met een decoratieve tekening en trendy kleuren; hiervoor wordt een glasvliesbehanglijm gebruikt. Bij zwaar textielbehang moet u vooral opletten voor lijmvlekken. Neem daarom bij voorkeur een gelachtige lijm met een laag watergehalte (of een hoog droog stofgehalte) met een betere hechting. De ondergrond wordt vooraf met een uniprimer of voorstrijkmiddel ingesmeerd.

lijmen

Maar weinig lijmen zijn zowel geschikt voor lichtere als voor zwaardere behangsoorten

CORRECTE APPLICATIE VAN BEHANGLIJM

Voorbereiding van de ondergrond

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor een optimaal resultaat is het oppervlak licht poreus, stevig, schoon, droog, effen en vrij van stof en vet. Gebruik vooraf eventueel een behangafweker, verwijder alle loszittende materialen, vul barsten en putjes op met muurvuller. Test hoe poreus de muur is door er wat water op te sprenkelen; is het vocht binnen 3 minuten verdwenen? Dan is de wand sterk absorberend. Strijk voor met behangprimer. Duurt het ca. 5 minuten? De wand is normaal absorberend en voorstrijken is overbodig. Is het vocht na ca. 7 minuten nog niet verdwenen, dan is de wand weinig/niet absorberend. Breng dan eerst een hechtbrug aan, of schuur de muur op en voer de test opnieuw uit. Bedek vlekken met vlekkenspray/vlekkencoating, zodat deze later onzichtbaar zijn door het behang heen.

Gereedschap

 • Lijmrol en lijmkwast. Gebruik een borstel voor de hoeken, plinten, het plafond, en een microvezelrol van 12 mm poolhoogte wanneer het gaat om een dikker afwasbaar vliesbehang. Is het een delicatere muurbekleding, kies dan voor een rol met 9 mm;
 • Lijmemmer met markeringen voor het aanmaken van de lijm in poedervorm;
 • Mengstok.
lijmen

Droog vliesbehang is veel nauwkeuriger op maat te snijden dan ingeweekt papier

Lijm aanbrengen

lijmen

Breng de lijm aan volgens de voorschriften van de fabrikant van de muurbekleding

Breng de lijm aan volgens de voorschriften van de fabrikant van de muurbekleding.

Vliesbehang met kant-en-klare lijm: zet het lijmrooster schuin in de emmer met behanglijm en klik het vast onder de rand. Breng de behanglijm direct aan op de muur. Rol het product gelijkmatig uit met een microvezelrol, waarbij u een iets breder stuk van de muur inlijmt dan de behangbaan breed is.

Behangpapier en papier/vinylbehang: leg een op maat gesneden baan op de behangtafel. Smeer de hele baan in met de lijm met een vachtroller. Pap de randen goed en gelijkmatig in en zorg dat de hoeken goed ingesmeerd zijn. Zorg in ieder geval voor een egale lijmfilm, anders krijgt u plekken met een trage en snellere droging en komt het behang onder spanning te staan.

Parameters

Lees steeds aandachtig de verpakking. Wat is de opentijd, hoeveel banen kan u inlijmen voordat de lijm is uitgewerkt, wat is de oppervlakte van de muur die u kunt insmeren? Gaat het om een poeder, met hoeveel water moet het aangelengd worden? Bekijk de ondergrond: met bepaalde lijmen kan u op een gesloten ondergrond werken als u de lijm laat drogen voordat u de muurkleding plaatst.

Vaak optredende fouten

Twee typische fouten die kunnen voorkomen:

 • Bij papierbehang: het behang is onvoldoende ingeweekt, waardoor blazen ontstaan. Daarnaast dat de naden openstaan omdat de lijm niet sterk genoeg is;
 • Bij vliesbehang: dat er te veel lijm is gebruikt en dat de lijm niet egaal is uitgerold op de muur. Door te veel lijm is de aanvangskleefkracht onvoldoende.

Aandachtspunten

 • Zorgvuldig de ondergrond voorbereiden;
 • Volg de voorschriften van behangfabrikant;
 • Kies het juiste lijmtype voor de gebruikte behangsoort. Opteer voor een betere hechting bij zwaarder materiaal;
 • Smeer niet te veel, maar ook niet te weinig lijm. Gebruik niet te veel lijm rond de naden;
 • Behang en zeker luxebehang is tegenwoordig behoorlijk duur geworden. Beknibbel dan ook niet op lijm: minder goede producten kleven niet goed of leiden tot vlekken en knoeiwerk.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.