Hoe gebeurt een vakkundige plaatsing van projectbehang?

Belang van lijmkeuze en correcte werkwijze

Project behang
Opvallende decors zijn echte blikvangers en worden gebruikt om zich te onderscheiden (Erfurt)

Er is een mooi aanbod van contractbehang, maar dit product is niet ‘af’; het moet nog geïnstalleerd worden. Deze producten zijn vaak zo duur dat u zich echt geen fouten kunt veroorloven. De competentie van de plaatser is cruciaal. Goede vaklui volgen de evoluties en vervolmaken zich door opleidingen te volgen. 

Project behang

Producten voor de consumentenmarkt worden in toenemende mate toegepast in projecten waarbij  er wordt gezocht naar een huiselijke sfeer (Eijffinger)

VOORBEREIDING

Een goede voorbereiding is het halve werk. De ondergrond moet droog, zuiver, vast, glad en licht absorberend zijn. Verwijder oud behang, lijmresten en loszittende verflagen.

Maak scheuren en gaten dicht met een vulmiddel. Sterk zuigende ondergronden moet u voorbehandelen, maar niet volledig afsluiten. Contractvinyl is niet afgerand en kan dus niet rand tegen rand geplaatst worden. De rolbreedte is altijd een brutobreedte. De nominale breedte = de nettobreedte na het dubbel doorsnijden. Check altijd de data­sheets voor de juiste afmetingen en voor de plaatsingsinstructies.

LIJMKEUZe

Het belang van goede lijm wordt vaak onderschat. Er zijn veel kwaliteitsverschillen en u hangt toch geen duur behang met minderwaardige lijm.

Kies voor een sterke watergedragen lijm met een hoog vastestofgehalte (niet te veel water, compact, verwerkt prettig, met een lange open tijd).

Breng de lijm gelijkmatig aan op de muur met een microvezelrol. Verwijder lijmvlekken direct met een microvezeldoek en zuiver, koud water.

Plaatsing van projectvinyl: stap voor stap

Stap 1: trek een loodlijn waar u gaat beginnen met behulp van een laser.

Stap 2: plaats hiertegen de eerste baan.

Stap 3: druk ze aan met spatel of gummirol.

Stap 4: snij de baan aan plafond en plint af met een scherp breekmesje; gebruik voor elke snit een nieuw mesje.

Stap 5: voor de volgende baan meet u vanaf de zijkant de nominale breedte.

Stap 6: op deze plaats trekt u opnieuw een loodlijn.

Stap 7: hang de tweede baan tegen deze loodlijn; ze zal dan overlappen met de eerste baan.

Stap 8: snij de banen in het midden van het overlappende deel langs een afsnijlat. U kunt hier een breekmes gebruiken of een dubbelsnijder. Let erop dat u niet te diep snijdt en de muur beschadigt.

Stap 9: verwijder nu de twee losgesneden stroken. Druk de naad aan met een naadroller. Voor de volgende baan gaat u op dezelfde manier te werk.

Stap 10: om sneller te werken, tekent u meteen alle loodlijnen. Reken daarvoor telkens de nominale breedte. Let erop dat u de bekleding niet van de muur opheft, want dan krijgt u een stukje overschot.

Stap 11: gebruik indien nodig hoekprofielen; zeker de buitenhoeken zijn delicaat. Kunststof bagetten bevestigt u op de buitenhoek met tack; ze hebben een klein ‘neusje’ van 1,5-2 mm.

Plaats het behang hiertegen: u kunt twee verschillende muurbekledingen tegen elkaar aan laten sluiten én u heeft een stootrand. Deze profielen kunnen ook geschilderd worden in de kleur van het behang. De hoek is aanpasbaar van 90° tot 180°.

Project behang
Projectbehang is stootvast en afwasbaar (Rasch)

Aan de slag met een patroon bij projectvinyl

Breng op dezelfde manier de eerste baan aan. Hang de tweede baan in de lijm tegen de loodlijn, maar druk niet aan; ze zal overlappen. Duid met stukjes schilderstape op de eerste baan aan waar de tweede baan moet komen.

Doe dit op verschillende hoogtes; licht de tweede baan bovenaan een beetje op en verplaats ze horizontaal, zodat de tekening precies past. Dankzij de stukken schilderstape ziet u precies waar de rand moet komen. Licht nu ook het andere deel op en plaats dit netjes tegen de tape op de goede hoogte. Druk de baan aan. Verwijder de tape. Snij boven en onderaan het overtollige deel weg. Maak boven een inkeping in het overlappende deel en snij de banen dubbel door. Verwijder de losgesneden stroken. Druk de tekening mooi aan.

Voor de plaatsing van andere decoratieve en hoogwaardige muurbekledingen geldt dan weer een techniek die afgestemd is op het materiaal in kwestie. Hiervoor raadpleegt u de voorschriften van de fabrikant. Een hulpmiddel zijn ook instructievideo’s van diverse leveranciers. Hierin is op aanschouwelijke wijze, in stappen, te zien waarop u moet letten voor een perfecte plaatsing.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.