Soorten projectbehang

Vlies- of textiellaag?

Project behang
Fotobehang op vlies voor speciale effecten (Behangexpresse)

Het verschil ten opzichte van behang voor de privésector is dat projecttypes voldoen aan alle vereiste normen voor de contractmarkt. We onderscheiden twee groepen decoratief projectbehang: een vinyllaag gedragen door vlies en een vinyllaag gedragen door textiel, een soort kaasdoek.

Verschil met residentieel behang

We onderscheiden twee groepen decoratief projectbehang: een vinyllaag gedragen door vlies en een vinyllaag gedragen door textiel, een soort kaasdoek. Projectvinyl heeft altijd een bepaald reliëf; het ene reliëf vereist daarvoor een textiellaag, een ander een vlieslaag. Deze opbouw is niet van belang voor de kwaliteit, sterkte of ontvlambaarheid van het product.

Project behang
Textiel in diepe intense kleuren met lichtgevende effecten geïnspireerd op de natuur (Dutch Walltextile Company)

Het verschil ten opzichte van behang voor de privésector is dat projecttypes voldoen aan alle vereiste normen voor de contractmarkt. Qua installatie is er weinig verschil, op de afmetingen van de rollen na. Voor de projectmarkt worden meestal bredere rollen gebruikt. Deze rollen zijn bijvoorbeeld zo’n 1,35-1,38 m. Projectbehang heeft een hoge densiteit en weegt zwaar. Het wordt niet in dozen ge­leverd, maar in sleeves gestapeld. Anders is er bij omvangrijke projecten te veel kartonafval. Hotelketens hebben soms honderden kamers, wat in totaal duizenden m² behang vergt. Probleem is wel dat de zijkanten van deze grote rollen gemakkelijk beschadigd raken. De zijkanten worden dus in principe nooit gebruikt. Bij de plaatsing overlappen de naden zo’n 4-5 cm en wordt het overtollige behang afgesneden om een perfecte afwerking te verkrijgen. Met dergelijke breedtes behangen levert voordelen op. Het werk gaat sneller, zeker wanneer 2 of 3 vaklui ingeschakeld worden: één persoon lijmt, de tweede snijdt banen en de derde plakt ze tegen de muur.

Prijskaartje

De prijs van contractbehang is heel variabel en er is keuze voor elk budget: van € 10-20/35 m² voor standaardprojectbehang, tot € 150-260 m² voor meer exclusieve ont­werpen en dure materialen zoals linnen, zijde ... Deze kostbare producten worden gedoseerd gebruikt, bijvoorbeeld achter de balie of achter een bed, in ieder geval op kleine oppervlaktes. Maar wanneer het ‘wow-effect’ primeert, verdwijnt het prijsetiket naar de achtergrond.

Project behang
Natuurlijke materialen zoals textiel, houtfineer, lederlook treden op de voorgrond (Masureel)

Voor- en nadelen

Projectbehang is afhankelijk van de soort stootvast en afwasbaar, en heeft een lange levenscyclus. Nadeel is dat pvc een petro­leumderivaat is. Zoals het er nu uitziet, worden petroleumproducten in de toekomst allicht vermeden. Toch is dit behang vanwege de duurzaamheid niet zo bijzonder belastend voor het milieu. Deze producten gaan 20 jaar en langer mee. In zeer druk belopen ruimtes blijven ze zo’n 4-5 jaar mooi, al wordt projectbehang meestal eerder vervangen enkel en alleen omdat het etablissement aan een nieuwe look toe is.

Evoluties en trends

De kwaliteit van projectvinyl is door de jaren heen identiek gebleven. Het oorspronkelijke ‘oerproduct’ wandvinyl zag er weliswaar saaier uit, eventueel met een textiellook of zandkorrel, maar voor de rest eenvoudig en neutraal. Dergelijke duurzame producten worden nog steeds gebruikt in kritische ruimtes. Bij projectbehang wordt er echter volop aandacht besteed aan het esthetische. In de collecties voor de hoogwaardige residentiële en projectmarkt zien we spectaculaire ontwerpen. Er is een duidelijke trend naar en een opmars van custom projecten, panora­mische dessins én digitaal behang op maat. Daarnaast treden natuurlijke materialen – zoals textiel als linnen en zijde, houtfineer, lederlook – op de voorgrond. Leveranciers pakken elke maand uit met iets nieuws: sisal, pijlwortel, bamboe en waterhyacint. Velours, houtfineer van enkele mm dik, aan elkaar gestikte lappen leder, of leder op basis van palinghuid – en dan meteen in 20 kleuren. Als decorateur is het belangrijk in te schatten wat de uitstraling is die het project vraagt. Wat beogen de opdrachtgevers met het behang: moet het er gewoon netjes uitzien, of is het echt de bedoeling om op te vallen?

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.