de beste tapes voor buitenschilderwerk op een rijtje

Kip
Om de buitenkant van de woning te schilderen, is een weervaste, sterke tape nodig © Kip

Momenteel is er een enorm groot aanbod aan schildertapes, waardoor de schilder vaak door het bos de bomen niet meer ziet. De verschillende fabrikanten proberen het de schilder aan de hand van kleurencodes makkelijker te maken, maar helaas verschillen deze codes onderling vaak nog te veel. Aan de hand van dit artikel trachten we een duidelijk beeld te scheppen, zodat u makkelijker de juiste buitentape terugvindt!

blik op de markt

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat meer en meer mensen hun woning onder handen hebben laten nemen. Dat zorgde er dan ook voor dat de markt van de buitentapes het eerste coronajaar mooi steeg. Het tweede coronajaar veranderde deze stijging in een daling. De kenners binnen de sector zien dit echter niet als een probleem. De consument schildert z'n woning immers niet elk jaar.

WELKE FACTOREN BEPALEN DE KEUZE?
1. Uit welk materiaal bestaat de ondergrond?
2. Wordt de tape binnen, buiten of zowel binnen als buiten gebruikt?
3. Hoelang duurt het project?
4. Welk type werk is er vereist (verf- of pleisterwerken)?

Tesa
De lange vezels en hoge treksterkte van washitape zorgen voor een lage rek, maar zijn desondanks makkelijk met de hand te scheuren © Tesa

sterkere tape

Decoreren en onderhouden van huis en tuin zijn een duidelijke trend die door de coronacrisis nog meer in stroomversnelling gebracht is. Er wordt veel meer aandacht besteed aan het resultaat, maar ook aan hoe dat ultieme resultaat kan worden gerealiseerd. Een goede voorbereiding is dan ook van fundamenteel belang. Om de buitenkant van de woning te schilderen, wordt er vaak een dikkere coating gebruikt. Dat doet de vraag naar sterkere tape stijgen.

Washitape is volgens veel kenners de meest kwalitatieve tape

uv-bestendigheid

Daarbovenop wordt het gros van de projecten groter. Tapes moeten dus langer blijven zitten, waardoor ze vaker in aanraking komen met verschillende – extreme – weersinvloeden. Uv-bestendigheid is dan ook een belangrijke factor die de keuze van de tape beïnvloedt en de kwaliteitsverschillen duidelijk blootlegt. Hoe meer de tapes aan uv-stralen worden blootgesteld, hoe makkelijker de tapes lijmresten zouden kunnen achterlaten. Daarbovenop zal ook de invloed van wind, vocht en temperatuur een belangrijke rol spelen.

soorten tapes

Makkelijk uitgelegd bestaat tape uit twee materialen. Enerzijds de kleefstof en anderzijds een drager van de kleefstof. De combinatie van beiden bepaalt voor welke werkzaamheid en ondergrond de tape geschikt is. Er zijn vier soorten dragers: namelijk papier, textiel, folie en synthetisch rubber. Hieronder beschrijven we de verschillende soorten tapes met hun samenstelling, eigenschappen en voor welke toepassingen deze het meest geschikt zijn.

tapes

maskeertapeS

  • Crêpetape

Dit is de basistape die nagenoeg elke schilder bij zich heeft en ideaal is voor uiteenlopende klussen, waarbij de kwaliteit van het eindresultaat niet aan de hoogste professionele eisen moet voldoen. Zoals eerder in dit artikel aangehaald, stijgt die eis in het algemeen echter zodanig dat deze tape buiten minder tot de opties hoort. Deze tape dient telkens binnen de dag te worden verwijderd, omdat er anders potentieel dure schade aan de ondergrond kan worden opgelopen. Zeker op plekken waar de zon vrije baan heeft, is dit een probleem. Het voordeel van deze tape is dat hij makkelijk en zonder lijmresten te verwijderen is, van zodra de verf uitgedroogd is.

  • Washitape

Volgens de meeste kenners binnen de sector is de washitape de meest kwalitatieve schildertape. Deze worden voornamelijk gebruikt voor het fijn aflijnen van het oppervlak, bijvoorbeeld voor motieven en structuren. Dat heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar deze tapes enorm gestegen is. Kenmerkend voor washi is het dunne Japanse perkament, vaak met een acryllijmlaag. De lange vezels en hoge treksterkte van het perkament zorgen voor een lage rek, maar zijn desondanks makkelijk met de hand te scheuren. Daarbovenop is het perkament zo dun, dat die scherpe verfranden mogelijk maakt. De acryllijmlaag heeft als voordeel dat het op gevoelige ondergronden kan worden ingezet.

Een kleeftest kan ervoor zorgen dat de tape de ondergrond niet beschadigt

Opgelet: de term 'washi' is niet beschermd en wordt in sommige gevallen op een oneigenlijke manier gebruikt. Sommige tapes worden onder deze naam in de rekken gehangen om een hogere kwaliteit te suggereren, wat ten koste kan gaan van de schilder.

Kip
Buitenshuis is de tape tot vijf maanden uv-bestendig © Kip

bepleisteringstapeS

Bepleisteringstapes hebben vaak een drager die gebaseerd is op textiel, polyethyleen of pvc. De lijmlaag daarentegen bestaat vaak uit (natuur)rubber. Elke tape heeft zijn eigen gebruiksdomein. Deze wordt hieronder, samen met de technische eigenschappen, per soort uitgelegd:

  • Textieltape

Deze tape wordt voor de meest uiteenlopende zaken ingezet, bijvoorbeeld pleister- en stucwerk. De linnen verweving maakt de tape zeer sterk en gemakkelijk te scheuren met de hand. Daardoor is die zowel binnen als buiten lang te gebruiken. Ook de waterbestendigheid doet hier zijn duit in het zakje.

Tesa
Vooral voor pleister- en stucwerken is een PE-bepleisteringstape uitermate geschikt © Tesa
  • PE-tape

De PE-tape heeft een medium kleefkracht, waardoor hij geschikt is om drie tot zes weken te worden ingezet. Dit voornamelijk op oppervlakken uit kunststof, beton en glas. Vooral voor pleister- en stucwerken is deze tape uitermate geschikt. Door de uitstekende bestendigheid tegen zowel uv als uiteenlopende weersomstandigheden, is deze tape ideaal voor buitenwerken.

  • Pvc-tape

Deze tape heeft een hoge kwaliteit en is makkelijk met de hand te scheuren. Een voordeel van pvc-tape is dat het geen tijd nodig heeft om aan het materiaal te wennen en dus direct goed blijft plakken. Zorg er hier dus voor dat de tape onmiddellijk juist aangebracht is, want het kan moeilijk zijn om deze los te krijgen. Deze tape is dankzij de hoge kleefkracht wel uitermate geschikt om meerdere weken na elkaar te worden ingezet, vooral op beton, pleisterwerken, metaal en glas.

Kip
Het verkeerd inzetten van tape kan buiten voor problemen zorgen: zoals hier verkleuring op kunststof schrijnwerk door de weekmakers in de tape

bouwbeschermingstapes

De naam zegt het eigenlijk al: deze tapes beschermen de ondergrond tijdens bouwwerkzaamheden. Deze tape wordt ingezet tijdens het stukadoren om ondergronden te beschermen tegen beschadigingen van een spackmes.

betonbandEN

De betonband wordt ingezet om onder andere buitengevels te maskeren bij het aanbrengen van een coating of verf. Deze tape is zeer sterk en scheurt niet in bij het verwijderen. Daarbij hecht deze tape zeer goed op ruwere ondergronden zoals bakstenen.

deltec
Betontape maskeert onder andere buitengevels © Deltec Tape

kleeftest

Het kan altijd zijn dat de tape in kwestie niet geschikt is voor de ondergrond waarop de tape geplakt wordt. Dit kan echter makkelijk worden beoordeeld aan de hand van een kleeftest. Zoals de term al aangeeft, wordt de tape op een klein stukje van de ondergrond geplakt. Vervolgens dient deze goed te worden aangedrukt om hem nadien terug los te trekken. Als de ondergrond niet beschadigd is, is de tape geschikt om te gebruiken. Als er toch resten van de tape achterblijven, is de kleefkracht van de gekozen tape te groot. Bij twijfel kan je altijd een tape gebruiken die een nog grotere plakkracht heeft. Indien ook deze tape geen beschadiging geeft, kan je deze laatste gebruiken.

VIJF REGELS VOOR UITSTEKENDE RESULTATEN
tape1. Druk de tape stevig aan, zodat er een goede hechting gecreëerd wordt.
2. Beperk de gebruiksduur tot het minimum en verwijder de tape van zodra het werk voltooid is.
3. Verwijder de tape na het drogen van de verf, maar niet na het doordringen ervan.
4. Verwijder de tape langzaam en gelijkmatig.
5. Behoud bij het afpellen een platte hoek.

houdbaarheid

Om de tape voor een lange tijd optimaal te kunnen gebruiken, is het belangrijk om deze op een correcte plek te bewaren. De eerste belangrijke factor is de blootstelling aan zonlicht. Zoals eerder meegegeven werkt uv-licht averechts op de werking van de tape. Een plek uit de zon is dus de boodschap. Daarnaast ligt de tape het best niet te dicht bij een warmtebron – aangezien dit het verouderingsproces van de tape versnelt – maar moet hij ook voldoende beschermd zijn tegen vorst. Indien deze zaken in acht genomen worden, blijft de tape minstens een jaar goed. Daarna zal de kwaliteit langzaamaan verminderen.

Met dank aan Deltec Tape, Kip en Tesa

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.