TWEE KEER SNELLER AFDEKKEN MET TAPE EN BESCHERMFOLIE IN EEN

NIEUWE ONTWIKKELINGEN VEROVEREN DE MARKT

Wie snel en strak wil werken, gebruikt tegenwoordig een 2-in-1-oplossing van tape in combinatie met maskerende statische folie of papier. De keuze van de tape is afhankelijk van de klus: binnen of buiten. Stelt het werk bijkomende vereisten inzake UV- en vochtbestendigheid, scherpte van de lijnen, of de duur van het afdekken, dan is een specifieke professionele variant aangewezen. Een dergelijke oplossing plaatsen is eenvoudig en tijdbesparend. Nieuwigheden zien we vooral op het vlak van de gebruikte tapes, zoals soorten geschikt voor moeilijke ondergronden. Ook een combinatie van tape met een uitschuifbare folie en een met zelfklevend kraftpapier is innovatief.

 tapes

GROEIENDE TREND

De 2-in-1-oplossingen tape in combinatie met beschermfolie zijn al enkele jaren op de markt, zo ongeveer vanaf de jaren ’90. Ze worden sinds de introductie steeds populairder voor het eenvoudig en precies afdekken van grote oppervlakten. De vakman maskeert twee keer zo snel als met klassieke plakband en losse folie. Er komen steeds meer soorten en varianten op de markt, zoals tape voor diverse ondergronden en doeleinden, waaronder voor specifieke indoor en outdoor toepassingen, professionele varianten voor ruwe ondergronden en tape met papier voor het afdekken van plinten en vensterbanken.

VOORDELEN VAN TAPE EN BESCHERMFOLIE IN EEN

TIJD EN GELD BESPAREN

Fabrikanten introduceerden deze 2-in-1 oplossingen omdat het aanbrengen van de traditionele losse folie en tape veel tijd (en dus geld) kost. Deze aparte componenten zijn tevens lastiger aan te brengen: eerst de tape op de ondergrond bevestigen, en daarna nog eens de folie onder de tape positioneren. Soms werden de rollen wel eens in een dispenser gedaan om zelf een soort tape met folie in één te maken, maar handig is anders. Met de hedendaagse tape en folie in één maskeert u twee keer zo snel omdat de tape al bevestigd is aan de folie. Voordat dergelijke oplossingen op de markt waren, gebruikte de schilder/decorateur bijvoorbeeld krantenpapier en tape. Nadeel is dat het papier opvliegt of verschuift bij een vlaagje wind wanneer een raam of deur geopend wordt. De verf kan trouwens ook door het papier heen drukken.

SNELLER EN NAUWKEURIGER WERKEN

Beschermen met een 2-in-1 oplossing gaat eenvoudiger: de folie met de tape wordt direct aangebracht op de ondergrond. Dan wordt de folie naar beneden getrokken om de totale ondergrond te maskeren. Voordelen zijn dat u dubbel zo snel maskeert; de tape hoeft niet handmatig op de folie geplakt. Eén persoon dekt in z’n eentje gemakkelijk een groot oppervlak af. Bovendien is de afwerking veel beter. De tape wordt nauwkeuriger aangebracht, met als resultaat scherpere verfranden. Daarnaast is de directe omgeving beschermd tegen spatten.

tapes

Een 2-in-1 oplossing combineert folie of papier en verschillende soorten tapes om scherpe lakranden te krijgen

OPLOSSINGEN IN FUNCTIE VAN DE KLUS

Papier of folie

Er zijn verschillende soorten 2-in-1-oplossingen, namelijk met papier of folie. Zo vindt u voor iedere toepassing het juiste product. De folie – ook wel dropfilm genaamd – bestaat uit een transparante HDPE- of highdensitypolyethyleenfilm, flexibel maar sterk. De beschermfolie is statisch dankzij een coronabehandeling. De folie is bijvoorbeeld ideaal voor het afdekken van ramen. Een twee in één met folie is, gezien het lichte gewicht en de hanteerbaarheid tot 270 cm, uitvouwbaar. Papier is steviger en is perfect om vensters en plinten te beschermen, vandaar ook de afmetingen, bijvoorbeeld 100 mm, 180 mm en 300 mm. Deze papermask hecht echter niet aan de ondergrond en is alleen bestemd voor binnengebruik.

Diverse tapes

Een 2-in-1-oplossing combineert folie of papier en verschillende soorten tapes om scherpe lakranden te krijgen. De tapes worden ingezet naargelang van hun toepassingen, buiten of binnen:

  • indoorvarianten voor het maskeren van bijvoorbeeld plinten, meubelstukken, sierlijsten, of voor het afdekken van vensters. Bestaat ook met crêpetape en washitape wanneer extra scherpe lijnen nodig zijn.
  • outdoortape (ducttape voor ruwere ondergronden), perfect inzetbaar voor de stukadoor die met zwaarder materiaal werkt. Deze variant is ook geschikt voor het buiten­maskeren – bijvoorbeeld op baksteen – en het afdekken van vensters en deuren. Bestaat ook in combinatie met uv-bestendige ducttape of washitape.
  • professionele varianten met specifieke eigenschappen.

DE JUISTE OPLOSSING KIEZEN

tapes
Met de uitschuifbare folie schermt u in uw eentje grote oppervlakken af

Opteren voor kwaliteit

Een goede 2-in-1-oplossing bestaat uit een tape van hoge kwaliteit in combinatie met een folie die niet snel inscheurt. De folie voldoet meestal als ze statisch is gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de folie automatisch tegen het oppervlak hecht. Rondvliegend stof blijft bovendien plakken, waardoor nieuwe verfjobs stofvrij blijven. De verf blijft goed zitten op de statische folie, zodat ze minder ver uitloopt. De keuze van de juiste tape is essentieel. Als u de verkeerde tape gebruikt voor een be­paalde toepassing, dan kan de ondergrond beschadigd raken. Hou hierbij rekening met het oppervlak waarop de tape geplakt wordt; een ruwe buitenmuur bijvoorbeeld vraagt ducttape omdat deze een dikkere lijmlaag heeft om te hechten.

Omstandigheden zijn cruciaal

Ook de omgevingsinvloeden vocht en uv-licht zijn cruciaal. Kan er ochtenddauw of een beetje water op de tape komen, dan voldoet washitape. Wordt de oplossing echter blootgesteld aan veel water, dan is ducttape beter. Uv-straling is er niet alleen buiten, maar komt ook binnen via de ramen. Tapes, zoals veel crêpetapes die niet bestand zijn tegen uv, kunnen bij blootstelling lijmresten achterlaten. En ten slotte moet u ook rekening houden met de duur van het afdekken. Hoe lang de oplossing mag blijven hangen, is afhankelijk van de tape. Er zijn soorten die tot wel zes maanden mogen blijven. Een standaardindoorvariant blijft 24 uur hangen, tot enkele dagen bij crêpepapier of zelfs 3 maanden bij sommige merken. Een outdooralternatief mag 3 weken blijven, tot 4 maanden bij washitape.

DE 2-IN-1-OPLOSSING PLAATSEN

Een 2-in-1-oplossing is doorgaans eenvoudig te plaatsen. De ondergrond moet altijd vrij zijn van vet, stof en viezigheid. Anders plakt de tape niet goed en is het effect van een optimale hechting weg.

Dit resulteert uiteindelijk in een slordige afwerking of een loslatende tape. Na een correcte ondergrondvoorbereiding brengt u de tape op de gewenste hoogte aan. Door de tape zorgvuldig te plakken en tegelijkertijd met de hand de rol af te wikkelen, wordt de bovenkant van de muur netjes afgeplakt. Wanneer het einde van de muur is bereikt, wordt eerst de tape op maat afgesneden. Daarna kan de folie afgescheurd of -geknipt worden.

Als laatste stap wordt de folie ontvouwen. Deze laatste blijft aan de muur kleven, zodat het gehele oppervlak meteen bedekt is. Papermask wordt op dezelfde manier aangebracht, maar is dus niet statisch.

tapes
CaptionMet de hedendaagse tape en folie in één maskeert u twee keer zo snel omdat de tape al bevestigd is aan de folie

 

NIEUWIGHEDEN VEROVEREN DE MARKT

PERFORMANTERE TAPES

Innovaties gebeuren voornamelijk op het vlak van de tapes. Zo worden er constant tapes gelanceerd die perfect hechten op licht ruwe en ook ruwere ondergronden binnen of buiten, bedoeld voor de professionele gebruiker. Deze tapes zijn tot 2 weken UV-bestendig en zonder lijmresten te verwijderen. Daarnaast is er sinds kort een variant met washitape aan de binnenzijde én een robuuste textieltape in combinatie met beschermfolie. Dit product is UV-bestendig en langdurig inzetbaar buitenshuis en daardoor zeer geschikt voor het aanbrengen van verscheidene verflagen.

KRAFTPAPIER

Een andere nieuwe ontwikkeling is een combinatie met kraftpapier; het nieuwe eraan is dat het papier op zich zelfklevend is. Bij de voorgangers gaat het om gewoon papier met een tape. Dit kraftpapier is gemakkelijker te verwerken of aan te brengen. Praktisch voor allerlei schilderwerken en creatieve activiteiten binnen, gemakkelijk te verwijderen en te verplaatsen, vergelijkbaar met een post-it. Verkrijgbaar in verschillende formaten tussen 150 mm breed tot 600 mm. Het papier is flexibel en beschermt goed tegen vlekken, is eenvoudig af te rollen en zonder lijmresten te verwijderen, ook na langere tijd. Goed voor het afdekken van raamkozijnen, trapleuningen, radiatoren,... Deze oplossing waait niet omhoog en blijft netjes op de ondergrond zitten voor een strak resultaat.

UITVOUWBARE FOLIE

Tenslotte is er nog de uitvouwbare folie, geschikt voor alle standaard kozijnbreedtes en -hoogtes. Zelfklevende strips aan de boven- en onderkant helpen bij het exact plaatsen. De folie is met een dikte van 40µ zeer scheurbestendig.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.