Zonder geschikte maskeertape geen perfect eindresultaat

Onmisbaar voor perfect eindresultaat

De naam maskeertape zegt alvast veel, zoniet alles over zijn functie binnen het decoverhaal: alle delen die niet van coating moeten worden voorzien op een afgelijnde en contrasterende wijze afschermen van de overige afwerking. Een veeleisend takenpakket, waarbij je met zowel binnen- als buitenprestaties rekening moet houden. Komt daarbovenop nog het scala nieuwe decoratietechnieken dat tegenwoordig door de interieurarchitectuur wordt opgepikt en onderling gecombineerd, en de realiteit wordt duidelijk: maskeertape is tegenwoordig een onmisbaar element voor iedereen die in decoratie de esthetische perfectie nastreeft.

Maskeertape

OPBOUW

Elke maskeertape bestaat grofweg uit twee belangrijke componenten: de drager en de lijmlaag. De drager en lijmlaag bepalen samen het uiteindelijke resultaat van de maskering.

De drager

De drager wordt beoordeeld op basis van enkele eigenschappen: belangrijk zijn de vormbaarheid, de scheurweerstand en de treksterkte van de drager, maar ook de dikte, met name de geringe dikte, van de drager heeft een belangrijke invloed op de prestaties van de tape.

Alleen zeer dunne dragers maken immers strakke lijnen zonder uitvloei mogelijk. Dunne dragerlagen hebben bovendien ook praktisch een aantal belangrijke troeven: ze laten zich bijvoorbeeld vlotter aanbrengen, en maken een betere lucht uitvloei tijdens de applicatie mogelijk.

 • Het klassieke crêpepapier is sinds mensenheugenis het materiaal waaruit de drager is opgebouwd.
  Toch bezit dit materiaal een aantal belangrijke nadelen, en vooral dan in het kader van de nieuwste decoratietechnologieën. In situaties waar een pseudo-'natte' applicatie noodzakelijk is, en waarbij bewust voor heel dunne verflagen wordt gekozen, flirt men bij crêpepapier vaak met de grenzen van de haalbaarheid. Het materiaal kan inscheuren bij het verwijderen, en laat in vele gevallen ook lelijke overgangslijnen achter.
 • Een modern alternatief vormt vandaag daarom het versterkte rijstpapier, ook wel Washi genoemd, dat zich duidelijk als de professionele standaard aan het profileren is. Het heeft de eerder vermelde gebreken niet, is flinterdun, sterk en voor een breed scala toepassingen geschikt. Voor zeer veeleisende of extreme applicaties zijn er daarnaast tapes met dragers die zijn gebaseerd op kunststof- of linnen.

LijmlaagDe lijmlaag

De lijmlaag van een maskeertape moet ten allen tijde twee contradicties verenigen: het hechtend vermogen van de tape moet betrouwbaar zijn, maar anderzijds moet de tape na gebruik ook weer makkelijk te verwijderen zijn, geen decoratiemateriaal meenemen of de ondergrond beschadigen en geen lijmresten nalaten. En dit op een uiteenlopend gamma van ondergronden, in al even variabele omstandigheden. De fabrikanten bieden daartoe een overeenkomstig gamma van tapes met verschillende soorten lijmlagen aan, uiteenlopend van zeer klassieke polymeerlijmen tot de high-endacrylaattypes, die bij uitstek geschikt zijn voor toepassingen buiten.

TAPE VOOR BINNEN OF BUITEN?

Een tape voor buiten vergt van de drager en de lijmlaag een aantal bijzondere kenmerken. De drager dient vocht- en weerbestendig te zijn. Voor de lijm dringt zich dan weer een heel ander criterium op: de uv-bestendigheid. Lijmen die geen uv aankunnen, harden versneld uit, en vertonen bovendien een sterker wordende kleefkracht t.o.v. de ondergrond. Ze hechten zich m.a.w. krachtiger naarmate de tijd vordert, waardoor ze na verloop van tijd zeer moeilijk te verwijderen zijn. Het gebruik van niet-uv-bestendige maskeertape voor buitentoepassingen is daarom enkel haalbaar bij projecten van kortere duur. Voor de langere termijn is men aangewezen op uv-bestendig materiaal.

Kwaliteit in codeDE KWALITEIT IN CODE

Het gamma maskeertapes is zeer uitgebreid. De verschillen situeren zich typisch in de aard van de ondergrond (gevoelig, ruw, natuursteen, hout …), maar ook in de uiteindelijke toepassing (binnen, buiten). Elke maskeertapefabrikant werkt met een eigen kleurcodesysteem: het is een schematische leidraad waarmee de gebruiker op een eenvoudige wijze de juiste tape voor de toepassing moet kunnen vinden.

HARMONIE IN HET OERWOUD

Voor de gebruiker die honkvast zweert bij één en dezelfde leverancier is het kleurcodesysteem zonder meer een zegen. Voor die andere gebruiker echter, die graag het ene merk met het andere wil vergelijken, is het vaak een Chinees raadsel. Want geen enkel kleurcodesysteem blijkt hetzelfde. De code van het ene merk voor pakweg een 'Maskeertape voor licht vochtige en ruwe ondergronden voor binnengebruik', kan voor het andere merk gerust met een 'Stukadoorstape voor buiten' overeenstemmen - om het nu even te duiden. Er bestaat momenteel een waar oerwoud van kleurcodes, waarin geen enkele eenduidigheid te herkennen valt. Dat is op zich een beetje jammer, wanneer men weet dat de markt van zowel vraag- als aanbodzijde duidelijk om harmonie roept. Het zou het verhaal voor zowel de professionele decorateur als tapefabrikant immers een heel stuk duidelijker en toegankelijker maken.

Meest gangbare maskeertapes

De beige tapes worden wijd en zijd gebruikt en kunnen dienen voor tal van binnentoepassingen
 • Crêpe
  Crêpe is de standaardschilders-tape voor het uitvoeren van uiteenlopende klussen, waarbij de kwaliteit van het eindresultaat echter niet aan de hoogste professionele eisen dient te voldoen. Bij alle crêpetapes bestaat de kans dat er enige verf onder de tape doorsijpelt. Deze tapes moet u ook binnen de dag verwijderen; zo niet, loopt u kans op potentieel dure schade aan de ondergrond. Zeker wanneer er gekleefd werd op een plek die niet voor de zon afgeschermd was. Een voorbeeld van zo'n type tape is een tape uit natuurlijk wit crêpepapier, met een rubberen belijming. De tape is geschikt voor maskeer-, bundelings- en afsluitingstoepassingen. Hij is makkelijk en zonder lijmresten te verwijderen, zodra de verf is uitgedroogd. Hoe sterk de tape bestand is tegen temperaturen, hangt af van de kwaliteit van de lijm: er zijn crêpetapes die slechts 40 of 60 °C aankunnen. Deze kwestie is echter slechts meestal van toepassing voor de carrosseriesector (verwarmde spuitcabines).
 • Washi- of rijstpapier
  Tapes op basis van washi- of rijstpapier worden gebruikt voor het fijn aflijnen van het oppervlak, bijvoorbeeld voor motieven, structuren enz. De laatste jaren is de vraag naar washitapes sterk gestegen. Deze tapes hebben een zeer dunne drager die scherpe verfranden mogelijk maakt. Tegelijk kan de acrylaatkleeflaag op gevoelige ondergronden ingezet worden.
  Het is overigens niet enkel een acrylaatlijm die inzetbaar is voor gevoelige ondergronden; ook lijmen op solventbasis zijn ervoor geschikt. Washitapes worden daarom vaak als de ideale tape voor alle ondergronden gezien. Ook onder de washitapes zijn er producten van een mindere kwaliteit, die de ondergrond kunnen beschadigen, of die daardoor moeilijk te verwijderen zijn.
 • Vezelversterkt washipapier
  De tapes uit scheurvast en vezelversterkt washipapier behoren tot de beste afplaktapes op de markt. De nieuwe generatie van afplaktapes is geschikt voor vele toepassingsgebieden.
  Er zijn gradaties in kwaliteit, zodat voor elke toepassing en budget de optimale keuze gemaakt kan worden. Dat gaat van de topkwaliteit met een extra lange inzetduur (tot zes maanden binnen en vier maanden buiten zonder lijmresten) en voor messcherpe verfranden tot de standaardkwaliteit. Die wordt ingezet in de dagelijkse situaties, met een inzetduur die daarbij past (tot drie maanden binnen en één maand buiten zonder lijmresten). Alle tapes zijn zowel binnen als buiten inzetbaar. De soepele en dunne tapes garanderen scherpe verfranden.

Tapes voor gespecialiseerde klussen

Gele tapes laten toe om randen erg precies en dus erg strak af te plakken
 • Pvc-tape
  Pvc-tape wordt vanwege zijn flexibele basis vaak gebruikt op onregelmatige ondergronden.
 • Ducttape
  Ducttape of straaltape dient onder meer om te maskeren bij straalwerkzaamheden. De inzetmogelijkheden van ducttape gaan echter veel verder dan alleen straalwerkzaamheden. Het is overigens geen schilderstape, maar een klustape.
 • Polyester tape
  Polyester tape wordt gebruikt voor hoge temperaturen zoals bij het poedercoaten.
 • Polyethyleenkleeffolie
  Polyethyleenkleeffolie is geschikt om doorzichtig te maskeren.

PREMIUMASSORTIMENT

Een premiummaskeertape levert strakkere verflijnen op, doordat er geen verf onder de tape kruipt tijdens het schilderen De professionele gebruiker werkt bijna uitsluitend met premiummaskeertapes en -folies. De goedkopere crêpetape (beige) kan als alternatief gebruikt worden voor enkele minder veeleisende klusjes, maar het resultaat is net iets minder strak en nauwkeurig. Bovendien is het risico op een onprettige afplakervaring niet ondenkbeeldig.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.