naar top
Menu
Logo Print

RUIME KEUZE VAN RAAMDECORATIE VOOR GROTE RAAMPARTIJEN

Waarop letten bij plaatsing?

Gebouwen worden steeds vaker voorzien van grote raam- en glaspartijen. Maar wat met zonwering voor dergelijke grotere oppervlakken? Gordijnen, jaloezieën en shutters zijn metersbreed te verkrijgen, maar toch is het zeker een aanrader om met meerdere panelen of lamellen te werken.

BEDIENING

De voordelen van alle raamdecoratie zijn de multifunctionaliteit in lichtregeling en bedieningsmogelijkhedenBij de meeste raamdecoratie heeft men de keuze om manueel of elektrisch met een schakelaar of afstandsbediening te bedienen. Een van de mogelijkheden voor elektrische bediening is door middel van een domoticasysteem. Met een domoticasysteem voorhanden, zit het comfort op een hoger niveau om de bediening automatisch te laten functioneren. Als de mensen op vakantie zijn, kan het bijvoorbeeld zo ingesteld worden dat de systemen toch automatisch functioneren, zodat het lijkt alsof de bewoners thuis zijn. Een andere mogelijkheid is een 'radio frequent remote'-bediening, de raambekleding wordt dan bediend door middel van radiofrequentie in combinatie met een solar paneel. Voor de bediening is er dan geen bekabeling nodig. Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om via een afstandsbediening een 'shuffle'-modus in te stellen, zodat de openings- en sluitingstijden per dag kunnen variëren.

PLAATSING

Motorisatie neemt meer en meer toe om het gebruiksgemak te verhogen. Vooral bij die grote systemen, anders weegt de meerprijs ervan niet opBij de plaatsing van raambekleding spreekt men van plaatsing in of op de dagopening.
  • Het bevestigen van stoffen gordijnen kan met roedes of rails. Een gordijnroede wordt meestal tegen de muur gemonteerd. Stoffen gordijnen kunnen ook via rails op de muur, aan het plafond of in een raamkader gemonteerd worden.
  • Shutters worden veelal in de dagkant gemonteerd door middel van montagebalken die in de dagkant geschroefd worden (steen, beton, hout etc.). Voor vouwrailsystemen geldt dat er bv. aan het plafond een koof bevestigd wordt door middel van schroeven. Hier wordt dan een aluminium rail aan bevestigd, waar de shutterpanelen in hangen.
  • Horizontale jaloezieën worden in de dag geplaatst door middel van montagesteunen die perfect passen op een aluminium bovenbak. Een alternatieve montage kan door middel van schaarsteunen. Verticale lamellen kunnen direct op het plafond geplaatst worden, of met clips, of met afstandssteunen vanaf de muur.
  • Rolgordijnen worden of direct op het plafond of de muur geplaatst, of met een montageprofiel, en indien gewenst, kan er ook een koffer voorzien worden.

In sommige gevallen is er nood aan extra steunen. Afhankelijk van het gekozen type raambekleding kan dit met:

  • Plafond- of muursteunen: Voor jaloezieën en vouwgordijnen worden hiervoor clips gebruikt die tegen het plafond of via muurbeugels tegen de wand geplaatst worden. De rail wordt dan ingeklikt in de clipsteunen.
  • Zijdelingse montage: Rolgordijnen worden standaard met laterale (= zijdelingse) steunen gemonteerd. Optioneel kan het rolgordijn op een draagprofiel voorzien worden, waardoor de plaatsing dan ook weer met plafond- of muurclips uitgevoerd wordt (vereenvoudigde montage).
  • Montage op draaikiepramen: Voor de montage op opendraaiende of draaikiepramen kan er geopteerd worden voor opzetsteunen. Die steunen worden op de raamvleugel vastgeklemd. Daardoor hoeven er geen boorgaten voorzien te worden voor de montage, wat heel praktisch kan zijn bij een montage op kunststof of aluminium ramen.

AANDACHTSPUNTEN

  • Aandachtspunten zijn al belangrijk bij het moment van opmeten, zeker wanneer het over bijvoorbeeld shutters of jaloezieën gaat. Is de vensterbank/vloer/ plafond waterpas? Moet er geschaafd, opgevuld of gekit worden? Kunnen de lamellen vrij draaien in verband met klinken? Als hier bij het opmeten rekening mee gehouden is, dan is de plaatsing eenvoudig.
  • Wanneer er steunen toegepast moeten worden, is het belangrijk er voldoende te plaatsen. Om de 40 à 50 cm moet men een steun plaatsen. Ook moet men rekening houden met het gewicht van dergelijke producten, wat behoorlijk kan oplopen. Goed bevestigingsmateriaal, passend bij de ondergrond waar het aan bevestigd wordt, is belangrijk.
  • Bij de plaatsing moet men opletten dat het raam nog open kan, bij verticale lamellen kan men het pakket voorbij het raam laten gaan, zodat men geen licht verliest, als men de lamellen opzijschuift.