naar top
Menu
Logo Print

BUILDUP 2016 FOCUST OP THEMA AKOESTIEK

Inspirerend kennisevent lokt ruim 220 bouwprofessionals naar 3Square Village Gent

Begin juni 2016 vond de derde editie van BuildUp plaats, een initiatief van uw vakbladuitgeverij Professional Media Group. Ruim 220 bouwprofessionals verzamelden kort voor de middag in het event- en ontmoetingscenter '3Square Village' te Zwijnaarde. Na het aperitief en de lunch genoot het gezelschap van een interessante mix aan sprekers en casestudies. Centraal thema was 'akoestiek in de bouwpraktijk'. Achteraf was er ruime gelegenheid tot netwerken met een hapje en een drankje.

ALGEMENE INLEIDING DOOR ING. CHRISTOPHE DEBONNE (EOS ACOUSTICS)

Het was Christophe Debonne van ingenieursbureau EOS Acoustics die de spits afbeet met een presentatie waarin hij het publiek vertrouwd maakte met de basisbeginselen van de bouwakoestiek. Wat is het essentieel verschil tussen contactgeluid en luchtgeluid? Wat is het belang van het frequentiespectrum van een bepaald geluid? Wat bedoelt men precies met het begrip 'flanking'? Hoe meet men de geluidsdempende performantie van een constructie? Wat bedoelt men met de resonantiefrequentie van een massa-veer-massaconstructie? Enz.

www.eos-acoustics.be

PRESENTATIE

 

 

 

 

 

IR. BART INGELAERE (WTCB): “AKOESTISCH COMFORT IS GEEN LUXE, MAAR EEN BASISBEHOEFTE!"

Bart Ingelaere toonde het publiek hoe je een akoestisch performante bouwconstructie ontwerpt zonder daarbij afbreuk te doen aan de prestaties op vlak van thermische isolatie, brandveiligheid, vochtregulering, stabiliteit, enzovoort. “Eigenlijk doet een akoestisch ontwerper het tegenovergestelde van wat een stabiliteitsingenieur zou doen. In plaats van alle constructiedelen stevig met elkaar te verbinden, gaan wij die van elkaar ontkoppelen. Moeilijk en complex? Ja, maar het is zeker geen overbodige oefening! Akoestisch comfort is immers geen luxe, maar een basisbehoefte voor iedereen!"

www.wtcb.be

PRESENTATIE

 

 

 

 

 

DR. IR. FILIP VERBANDT (EVA INTERNATIONAL): “DOMME FOUTEN KUNNEN SOMS DURE, VERNUFTIGE OPLOSSINGEN TENIET DOEN"

Filip Verbandt van studiebureau EVA International confronteerde het publiek met enkele frappante fouten uit de praktijk. “Het fundamentele probleem is dat akoestiek tot voor enkele jaren absoluut geen prioriteit was in de dagelijkse bouwpraktijk. Vandaag is dat veranderd, maar de ontwerpers en aannemers beschikken helaas nog over te weinig kennis rond de materie. Vandaar de soms 'spijtige' tot zelfs 'domme' fouten die we tegenkomen op de werven. Een belangrijke tip voor ontwerpers van appartementsgebouwen: besteed veel aandacht aan de plaatsing van sanitaire leidingen, afvoerbuizen en technische kokers! We merken immers dat het daar vaak misloopt. En dan is het jammer van de vele centen die men wél investeert in akoestische matten en ontkoppelde scheidingsmuurconstructies!"

www.eva-international.com

PRESENTATIE - VIDEO

 

 

 

 

 

ARCH. PROF. DR. IR. MARCELO BLASCO (BLASCO BVBA): “BIJ HET ONTWERP VAN GEVELS ZIJN VOORAL DE VENSTERS VAN BELANG"

Marcelo Blasco geldt internationaal als een expert op het vlak van gevelisolatie. “Bij gevels zijn het vooral de vensters die het zwakke punt vormen. Daarnaast speelt ook de dieptefactor DF een rol: hoe dieper een ruimte is ten opzichte van het geveloppervlak, hoe beter het akoestisch comfort in die ruimte zal zijn. Tot slot kunnen ook specifieke elementen zoals balkons, ventilatieroosters, specifieke hellingsvlakken, enzovoort een positieve of negatieve invloed uitoefenen. Ontwerpers die een verhoogd akoestisch comfort willen realiseren, kiezen best voor een asymmetrische dubbele beglazing met akoestisch geïsoleerde ventilatieroosters. Een oplossing zonder roosters is uiteraard nog beter."

blascobvba.blogspot.be
PRESENTATIE

 

 

 

 

 

 

IR. PAUL MEES - DAIDALOS PEUTZ: “TECHNISCHE INSTALLATIES CRUCIAAL BIJ THEMA AKOESTIEK"

Paul Mees van het bouwfysisch ingenieursbureau Daidaloz Peutz benadrukte de cruciale rol van de architect of de ingenieur bij het akoestisch verantwoord ontwerpen van de technische installaties: “Indien er vandaag een akoestisch probleem is, wordt nog te veel verwezen naar de uitvoerder. In de praktijk ligt de schuld echter in veel gevallen bij de architect of ingenieur. In feite moet deze al in zijn ontwerp een onderbouwde oplossing voorzien om het lawaaihinder doorheen bijvoorbeeld ventilatiekanalen tot een minimum te reduceren. Eenmaal het gebouw in gebruik genomen is, zijn ad hoc bijsturingen op akoestisch vlak immers moeilijk."

www.daidalospeutz.be

PRESENTATIE

 

 

 

 

 

ING. MARGO COLSON (MBS): AKOESTISCHE DETAILLERING VOOR CONSTRUCTIES IN HOUTBOUW

Margo Colson van het Limburgse Machiels Building Solutions toonde aan dat men ook met houtbouw tot verhoogde akoestische prestaties kan komen. “Houtbouw kent misschien het nadeel dat het veel lichter is dan een massieve constructie, maar dankzij de enorme flexibiliteit van het materiaal kunnen we intelligent opgebouwde constructies realiseren die akoestisch gezien veel beter scoren dan hun 'massieve' tegenhangers. Zo ontwierp onze firma in samenwerking met het WTCB en leveranciers zoals Rockwool een woningscheidende vloerconstructie die 68 dB haalt voor luchtgeluidisolatie: 10 dB beter dan de strengste norm! De vloer presteert even goed als een dikke betonlaag."

www.machielsbuildingsolutions.be

PRESENTATIE

VIDEO

 

 

 

 

DHR. BENOÎT DECLERCK - UNIQUM ADVOCATEN: “AKOESTISCH GEBREK KAN HET VOORWERP ZIJN VAN EEN RECHTSZAAK"

Benoît Declerck stond stil bij de juridische aspecten van akoestiek in de bouwpraktijk: “Iemand die een huis of appartement koopt van een andere particulier, aanvaardt het goed met al zijn zichtbare én onzichtbare gebreken, en kan dus nooit een claim leggen indien er iets fout blijkt te zijn met de akoestiek. Iemand die koopt van een bouwpromotor of die zelf als bouwheer optreedt, kan echter wél verhaal halen. Er zijn immers normen vastgelegd voor een standaard akoestisch comfort, waarvan wordt geacht dat ieder bouwbedrijf op de hoogte is. Let wel: beter voorkomen, dan genezen, want de metingen, procedures en aanpassingswerken kunnen heel erg duur uitvallen."

www.uniqum.be

PRESENTATIE