naar top
Menu
Logo Print
18/06/2019 - JAN DE NAEYER

Verwaarloosde gevel krijgt complete make-over

Schilderwerken Esteban in de prijzen voor totaalrenovatie van Gentse klassieke gevel

Totaalrenovatie
Esteban Van den Berghe: "De opdrachtgever vroeg ons om de gevel van a tot z onder handen te nemen. En er was heel wat werk aan"

Het is niet ieder bedrijf gegeven een Decoratie Award binnen te rijven. Schilderwerken Esteban uit De Pinte lukte dat vorig jaar wel. Met een ingrijpende renovatie van een schitterende Gentse voorgevel won Esteban Van den Berghe in de categorie ‘Gevelafwerking’. Hij omschrijft het project zelf als ‘een transformatie van spookhuis tot droomhuis’. Als u de foto’s bekijkt, merkt u meteen dat dit niet overdreven is. Decoratie liet de winnaar graag aan het woord, vooral maar niet uitsluitend over dit project.

Heeft u ook een bijzonder project gerealiseerd? Schrijf u hier in voor de Decoratie Awards 2019

Op 21 jaar zelfstandig

Esteban Van den Berghe is nog altijd maar 25 jaar. Hij zette vier jaar geleden al de stap naar een fulltime zelfstandig statuut. “Ik heb eerst een tijdje voor een schildersbedrijf gewerkt en dat deed ik graag. Het enige en voor mij belangrijke minpunt was dat ik vaak alleen op pad moest. Alleen werken is niets voor mij. Ik woonde toen nog thuis, had nog niet te veel kosten en dus was het toen het moment om de stap te wagen en zelfstandige te worden. Ik nam meteen Brian aan en nu gaan we dagelijks samen op pad. Intussen weten onze klanten waarvoor ze bij ons terechtkunnen. We staan garant voor een hoge afwerkingsgraad. Ik verwoord het altijd als volgt: het is leuk dat we altijd mogen terugkomen bij onze klanten en niet moeten terugkomen.

Esteban
Esteban Van den Berghe: "Bij de keuze van de kleur van de ramen, hebben we de klant geadviseerd om rekening te houden met het vele verkeer dat voorbij het huis passeert."

Klanten­tevredenheid is bij ons het allerbelangrijkste. Dat maakt dat er marge is voor groei. Maar dat blijkt niet altijd evident, net wegens de krapte op de arbeidsmarkt. Het is bijzonder moeilijk om gekwalificeerde en gemotiveerde werknemers te vinden. Zelfs zo moeilijk dat ik recent besloten heb om de pogingen om uit te breiden te staken en het te laten zoals het nu is. We kiezen dus resoluut voor klein en fijn dan voor groot en misschien minder fijn.”

Complete make-over van Gentse klassieke gevel

De grootte van zijn onderneming verhinderde Esteban Van den Berghe echter niet om onlangs de prestigieuze Decoratie Award in de categorie ‘Gevelafwerking’ weg te kapen. Hij geeft zelf wat uitleg bij het project. “Concreet ging het om het herschilderen en renoveren van een gevel van een Gents herenhuis uit 1898, gelegen aan de ring. De opdrachtgever vroeg ons om de gevel van a tot z onder handen te nemen. En er was heel wat werk aan. Er waren ook dakwerkers en schrijnwerkers nodig die we als onderaannemer inschakelden. We contacteerden zelfs Eandis en Engie om kabels die geen functie meer hadden en over de gevel liepen, te verwijderen. Kabels die wel nog in werking waren, werden gecontroleerd en indien nodig vervangen. Het was een heel mooie gevel, maar hij werd jarenlang verwaarloosd.”

Oud
"Vroeger werd deze gevel beschouwd als de lelijkste van de straat"

‘Van spookhuis naar droomhuis’

Esteban Van den Berghe ging in overleg met de eigenaar om het resultaat zo mooi mogelijk te krijgen. “Daarbij hebben we ook rekening gehouden met de omgevingsfactoren”, zegt hij. “Aan het huis passeert heel wat verkeer. Ook de treinsporen zijn heel dichtbij. Aanvankelijk wou de bouwheer kiezen voor witte ramen. Wij hebben geadviseerd om toch eerder voor een tint van gebroken wit te gaan. Op die manier wordt het minder snel zichtbaar wanneer er pollutie van het drukke verkeer zou optreden. Ook het stenen gedeelte werd afgewerkt met een hoge kwaliteit, zodat het regenwater er niet in trekt, maar afspoelt. De arduin zat vol roet. Die hebben we volledig afgestraald. Net omdat er zoveel verschillende disciplines bij kwamen kijken, hebben we dit project ingediend voor een Decoratie Award. Vroeger werd deze gevel beschouwd als de lelijkste van de straat. In één klap is die perceptie helemaal omgedraaid. Met een knipoog gesteld: dit huis evolueerde van spookhuis naar droomhuis.”

Intense voorbereiding

Vooraleer Esteban Van den Berghe aan de werken begon, was er wel wat voorbereiding nodig. “We zijn heel lang aan de gevel bezig geweest vooraleer we ook maar één verfborstel in de hand hebben genomen. Al het houtwerk moest afgebrand worden, wat op zich al een heel karwei was. We hebben de gevel onder hoge druk gereinigd. Door die druk kwam hier en daar het voegwerk los. Dat hebben we uiteraard weer hersteld. De natuursteen hebben we gestraald met onze luchtgommachine.

En ondanks die goeie voorbereiding waren verrassingen nog steeds mogelijk, om de eenvoudige reden dat we tijdens de offertefase de gevel niet volledig konden inspecteren vanop de begane grond. Het was pas toen de stelling geplaatst was – en dat gebeurde uiteraard pas na de goedkeuring van de werken – dat we een optimaal zicht kregen op de staat van de gevel. Dat bleek op sommige plaatsen nog slechter te zijn dan we al hadden vermoed.”

OudOudOud

Rekening gehouden met vervuiling

“We werkten met elastische verven voor de gevel. Als grondlaag gebruikte ik een verf met een lichte korrel, waardoor er iets meer schaduw gecreëerd wordt, en vervuiling, die na enkele jaren sowieso zal optreden, gelet op de ligging van de woning, minder snel zal opvallen dan bij een glad geschilderde gevel. De verf is reinigbaar. Het houtwerk kreeg drie laklagen, waardoor het voor decennia goed moet zijn. De erker werd eerst voorzien van drie lagen verf, waarna we het geheel afwerkten met de gevelverf. We kozen voor deze manier van werken omdat het hout in zeer slechte staat was en we een elastisch systeem wilden.”

Verrassend eindresultaat

Ook al wist Esteban Van den Berghe perfect welke moeite hij zich had getroost om de gevel opnieuw te laten stralen, toch was het eind­resultaat ook voor hem een verrassing. “Het was een emotioneel moment om de gevel in zijn geheel te zien eenmaal hij was afgewerkt. Ik kon zelf immers maar moeilijk het geheel inschatten. We hadden er zo lang met onze neus bovenop gezeten en het was maar eenmaal de stelling verwijderd was, dat we het grotere plaatje te zien kregen.

Maar ik was zeer tevreden, net omdat de eindklant ook zeer opgetogen was. Voor mijn bedrijf is het alvast een mooie referentie. En het heeft ook al iets opgeleverd. Ik heb inmiddels een nieuwe opdracht binnen voor de renovatie van een nieuwe gevel in Gent. De uitvoering is voorzien in het voorjaar van 2019. Iets mooier maken dan het was, geeft mij heel veel voldoening. Ook naar dit nieuwe project kijken we dus reikhalzend uit.”

nieuwnieuwnieuw