naar top
Menu
Logo Print
05/06/2019 - JAN DE NAEYER

Authentieke moulures zorgen voor grote meerwaarde

MATTHIJS & CO ontvang Decoratie Award voor inrichting appartement in Louis XVI-stijl

Matthijs
De klant in kwestie kwam bij Matthijs & Co terecht via mond-tot-mondreclame. Zijn specifieke vraag was om zijn leefruimte om te bouwen in de stijl van de Franse koning

Onlangs won Matthijs & Co uit Ninove een Decoratie Award met een project waarbij een vrij eenvoudig appartement in Vlaams-Brabant werd omgetoverd in een kamer, volledig in Louis XVI-stijl. Voor zaakvoerder Adelbert Matthijs was het nog eens een project ‘uit de oude doos’, want de vraag naar zijn stiel, het aanbrengen van nieuwe of renoveren van oude moulures, wordt steeds kleiner. Deels ligt dat volgens hem aan de minimalistische stijl die vandaag hoge ogen gooit, maar evengoed ligt het aan onwetendheid. “Een potentiële klant denkt gewoon niet aan wat vakkennis voor hem kan betekenen of denkt ten onrechte dat een klassiek interieur veel te duur zal uitvallen.”

Heeft u ook een bijzonder project gerealiseerd? Schrijf u hier in voor de Decoratie Awards 2019!

Louis XVI-stijl in appartement van amper 2,45 meter hoog

Louis XVI dus. De klant in kwestie kwam bij Matthijs & Co terecht via mond-tot-mondreclame. Zijn specifieke vraag was om zijn leefruimte om te bouwen in de stijl van de Franse koning. “Hij wist heel goed wat hij wou”, aldus Adelbert Matthijs. “Zo bestond de vloer uit carraramarmer. Deurklinken werden speciaal voor hem gemaakt en gebronzeerd. Zelfs de afdekplaatjes van de elektriciteit werden in dezelfde sfeer geproduceerd, net als de gordijnen. De moeilijkheidsgraad van het project zat hem vooral in de hoogte van het appartement.

Adelbert Matthijs

Adelbert Matthijs:  “Dit project was een kolfje naar ons hand omdat de details zo nauwgezet moesten kloppen dat alles perfect kaderde binnen de vooropgestelde stijl"

Het plafond bestond zelfs uit twee delen: een hoger en een lager gedeelte. Het lage gedeelte mat 2,45 meter, het hoge gedeelte was 2,55 meter. Gevolg was dat we met onze firma moesten analyseren welke moulures pasten bij een dergelijke minimale hoogte. In een klassiek gebouw of herenhuis in Louis XVI-stijl, heb je al snel plafonds van 2,8 meter hoog. In dergelijke panden mogen de moulures wat zwaarder zijn. Dat was in dit project niet het geval. De kunst bestond er dus in om te werken met heel fijne en minimalistische moulures en tegelijk de stijl van Louis XVI te respecteren. In alle bescheidenheid meen ik te mo­gen stellen dat we daar goed in geslaagd zijn. En dat vond blijkbaar ook de jury van de Decoratie Awards.”

Fijne maar toch gedetailleerde moulures

Om te illustreren hoe fijn sommige moulures zijn die werden gebruikt door Matthijs & Co in het winnende project, volstaat het om te vermelden dat sommige maar een breedte van amper 2,5 centimeter hebben. “Ook al zijn die moulures heel fijn, toch hebben ze een uiterst gedetailleerd profiel. Ze werden gemaakt met speciale fijne pleisters, zodat ze superglad staan. Bij dergelijke projecten starten we altijd van een ontwerp op papier. Dat vertalen we door naar het plafond. Je kan het eigenlijk perfect vergelijken met het tekenen van een plan van een woning. Met dat verschil dat wij onze tekeningen nog allemaal handmatig maken.

Dit is nog een puur ambacht. Maar net als bij een plan van een woning is het ook bij onze stiel zo dat er een al dan niet groot verschil kan zitten tussen het plan enerzijds en de realiteit anderzijds. Vanaf het moment dat een hoek niet mooi 90 graden is, zit je met een probleem. De gevel van het appartement in kwestie liep evenwijdig met de straat, maar stond niet haaks op de zijgevels. Dat betekende dus aanpassen ter plaatse. Daar kwam geen tekening aan te pas.”

Matthijs & Co: inrichting van a tot z

Nieuwe generatie
De nieuwe generatie: Tijl Matthijs (links) en Rolf Matthijs (rechts) van
Matthijs & Co kregen de liefde voor het vak met de paplepel mee

Aanvankelijk was Matthijs & Co uit Ninove een schildersbedrijf. In de loop van vier generaties werd het uitgebouwd tot een algemeen afwerkingsbedrijf. “Dat houdt in dat we een woning inrichten van a tot z”, verduidelijkt zaakvoerder Adelbert Matthijs. “We doen dat in samenwerking met architecten. Soms worden die door ons aan­gesteld, soms komen ze op eigen houtje bij ons terecht. Onze klanten zijn vaak de particuliere eindklanten. Die volgen we overal ter wereld. We realiseerden al projecten in Dubai, Praag en Portugal. Naast het algemene afwerkingsbedrijf hebben we ook een onderneming die in schilderwerken gespecialiseerd is, inclusief speciale stuctechnieken, zoals fresco-, kalk- en marmertechnieken. Daarnaast is er nog Matthijs Pleisterwerken, gespecialiseerd in alle binnen- en buitenpleisterwerken. We beperken ons daarbij niet louter tot de klassieke dingen, maar plaatsen bijvoorbeeld ook leempleisters, gebruik makend van oude technieken. Tot slot is er ook nog Matthijs Bouw binnen onze groep, dat instaat voor zowel ruwbouw als renovatie. Dankzij die vier takken kunnen klanten bij ons terecht van a tot z in hun bouwproces.”

Schilderwerk van dertien behandelingen

De beperkte hoogte van de ruimte zorgde dus al voor een natuurlijke selectie qua ontwerp van moulure. “Dit project was een kolfje naar ons hand omdat de details zo nauwgezet moesten kloppen dat alles perfect kaderde binnen de vooropgestelde stijl. Het schilderwerk kreeg bijvoorbeeld in totaal maar liefst dertien behandelingen, gaande van opschuren, egaliseren, opnieuw opschuren over fixeren tot verschillende schilderlagen. Het geheel werd ook afgewerkt met een ingepleisterd schildersvlies, zodat er van de oude structuur van de muren niets meer te zien was. Er zijn uiteraard andere, minder zuivere technieken om dat te doen maar deze klant ging voor de perfectie, en daarvoor was hij bij ons aan het juiste adres.”

Moulures
"Voor onze klant hebben we speciaal moulures gemaakt. Dat gebeurde op de klassieke manier, met behulp van zinkbakken"

Moulures in zinkbakken gemaakt

“Hier startten we van een vlakke muur. Met onze ontwerpen hebben we daar een kamer in een specifieke stijl van gemaakt. In herenhuizen gaat het vaak om renovatie en veel minder om creatie. Hier ging het om een kale kamer die we volledig hebben aangekleed. Het was zelfs niet eens een rechthoekige kamer, want de voorzijde liep wat schuin. Daar moesten we rekening mee houden om de verhoudingen te respecteren in de kamer. Voor onze klant hebben we speciaal moulures gemaakt. Dat gebeurde op de klassieke manier, met behulp van zinkbakken. Ook de uitsnijding, de vorm van de moulure zelf, bestaat uit zink. Die bakken goten we vol fijne pleister. De gebruikte pleister moet echt heel fijn zijn, zodat er geen luchtbellen in zitten. Het geprofileerde model trek je via de zinkbakken over de plaats waar de moulure moet komen. Daarna volgden nog enkele specifieke behandelingen.

Bij renovaties maken we een zaagsnede in een bestaande moulure en tekenen we de vorm ervan nauwgezet af. Zo kunnen we een perfect gelijkaardige moulure maken. Maar het gebeurt evengoed dat we een compleet nieuwe moulure ontwerpen en aanbrengen. Dat ambacht werd van vader op zoon doorgegeven. Ons werk kan je nog het best vergelijken met dat van een beeldhouwer. Terwijl een beeldhouwer uit een vast blok materie een beeld houwt, bouwen wij een beeld op vanuit het niets.” Dat ambacht steekt schril af bij de kant-en-klare moulures die zelfs in sommige doe-het-zelfzaken worden aangeboden. “Het hoeft niet gezegd dat we daar eerder sceptisch tegenover staan”, zegt Adelbert Matthijs. “Maar eigenlijk kan je hun materiaal nooit vergelijken met het onze. De belevenis is totaal anders. Ze mogen dan wel enkele mooie modellen hebben, het geheel is in niets vergelijkbaar met onze stiel.”

Beslag
"Deurklinken werden speciaal voor hem gemaakt en gebronzeerd. Zelfs de afdekplaatjes van de elektriciteit werden in dezelfde sfeer geproduceerd, net als de gordijnen"

Minimalisme is te vaak het ordewoord

Adelbert Matthijs had een goede reden om dit project in te dienen voor een Decoratie Award. “In mijn ogen wordt het aankleden van woningen op een dergelijke manier wat verwaarloosd vandaag de dag. Vroeger waren projecten zoals dit voor ons schering en inslag, maar nu is dat veel verminderd. Er is nog weinig vraag naar. Minimalisme is nogal vaak het ordewoord en in een dergelijke stijl horen al dan niet uitbundige moulures niet thuis. Maar minimalisme is uiteraard niet de enige stijl. Toch is de slinger wat te ver in die richting doorgeslagen, vind ik persoonlijk. Met kleur kan je bijvoorbeeld heel knappe dingen realiseren. Zo schilderden we ooit een plafond dat overdag gewoon blauw was, maar met behulp van speciale verlichting kreeg die ’s avonds alle mogelijke groentinten. Hier werkten we niet met kleur. De al bij al kleine kamer van 60 vierkante meter werd volledig in het wit gestoken, om de ruimte zo groot mogelijk te laten lijken.”

Wel degelijk betaalbaar

“Een andere oorzaak voor het feit dat er vandaag nog weinig vraag is naar de vakkennis die onze stiel vereist, is volgens mij het gegeven dat mensen vaak denken dat wat wij aanbieden onbetaalbaar zou zijn. Dat is zeker niet het geval”, stelt Adelbert Matthijs. “De kostprijs van een verlaagd plafond met pakweg twintig spots is perfect vergelijkbaar met die van een mooie moulure, die zoveel meer cachet geeft aan je woning. Met Matthijs & Co hebben we ons in elk geval als doel gesteld om deze stiel weer meer onder de aandacht te brengen. Vandaar ook onze kandidatuur voor de Decoratie Awards. Blijkbaar was ook de jury overtuigd van het authentieke ambacht dat bij dit project kwam kijken. Ook mensen die voor een renovatie staan, willen we overtuigen van het feit dat het beter is om een beschadigde moulure te laten herstellen, dan ze maar helemaal te verwijderen. Klanten moeten er opnieuw leren aan denken dat dergelijke technieken, zonder exuberante meerprijs, een grote meerwaarde voor hun woning kunnen opleveren.” 

MouluresMoulureSchouw