naar top
Menu
Logo Print

SPECIAAL BEHANG VEREIST SECURE PLAATSING

Tips bij het plaatsen van exclusieve muurbekleding

Naast het brede assortiment van traditioneel behang (effen vliesbehang, glasvezelbehang, behang met een rug van papier of vinyl waarop een motief is aangebracht), bestaat er ook een high-end aanbod op vlies of vinyl waarbij verschillende driedimensionale structuren en diverse, vaak uiteenlopende materialen (bv. textiel, fineer, leder ...), met elkaar gecombineerd worden. Het spreekt voor zich dat het aanbrengen van dit type behang enkele bijzondere aandachtspunten met zich meebrengt. In dit artikel bieden we u alvast enkele nuttige tips.
Hier bespreken we de ondergrond en de hoeken. Klik hier voor tips over de kleur en de verlijming.


Dit behang is gebaseerd op de eeuwenoude Japanse kleurtechniek 'shibori', 'tie dye' in het Engels

ZORG VOOR EEN ZUIVERE ONDERGROND

Als u bij een klant een high-end product moet aanbrengen, dient u er uiteraard voor te zorgen dat u, nóg meer dan bij het verwerken van traditioneel behang, volgens de regels van de kunst werkt.
Een zuivere, vlakke, droge, gladde, stof- en vetvrije, neutrale, licht absorberende ondergrond is daarbij een absolute vereiste.

Renovatie

Bij een renovatie dient u eerst alle oude muurbekleding te verwijderen: oud behangpapier kunt u met een stomer behandelen en verflagen dient u grondig te schuren. Doet u dit niet en appliceert u bijvoorbeeld het behang rechtstreeks op een oude verflaag, dan zal dit een goede hechting in het gedrang brengen. De verflaag vormt immers een gesloten film die verhindert dat de lijm zich optimaal in de muur verankert. Het gevolg is dat het behang op termijn loskomt of dat er blaasvorming optreedt.
Ook behangen op oude behangresten is een risicovolle manier van werken. Het oude behang of de lijm, het stof of het vet dat erachter zit, kan zich immers op termijn in het nieuwe behang aftekenen.
Dit is zeker het geval wanneer het behang een effen, glanzende textuur heeft en/of het behang onderhevig is aan scheerlicht of geaccentueerd wordt door middel van spots.

Nieuwbouw

Bij een nieuwbouw is het van groot belang om de volledige droogtijd van het pleisterwerk te respecteren (doorgaans meer dan een jaar). Wie te vroeg behangt, zal merken dat het in de muur aanwezige vocht de lijm zal afstoten en er opnieuw geen goede hechting tot stand zal komen, met alle gevolgen van dien. Ook de hoge zuurtegraad van het verse pleister kan een duurzaam resultaat verhinderen. Zodra het pleisterwerk droog is, kan het dan weer te sterk zuigend zijn. De kans bestaat dat de lijm grotendeels in de ondergrond verdwijnt en een goede hechting in het gedrang komt. Het vooraf aanbrengen van een geschikt fixeermiddel (of een sterk verdunde variant van de te gebruiken behanglijm) kan hier soelaas brengen.
Zeker belangrijk hierbij is het respecteren van de correcte droogtijd van het fixeermiddel of van de verdunde lijm, alvorens het eigenlijke behang te appliceren.

OPLETTEN BIJ DE HOEKEN

Het grote probleem met hoeken is dat ze nooit exact 90° zijn en dat ze ook nooit perfect recht zijn van plafond tot vloer. Hierdoor moet u als behanger de zaken soms wat forceren. Indien u daarbij bepaalde grenzen overschrijdt, zal dit echter zichtbaar worden in het eindresultaat.
Exclusieve muurbekleding is geproduceerd op een vlies of op een vinyldrager, aangezien dit de meest kwaliteitsvolle dragers zijn. Het voordeel van een vlies is de maatvastheid ervan. Dit voordeel kan echter ook een nadeel zijn, zeker in de hoeken. Als u het vlies (te veel) oprekt, zal de lijm deze spanning immers niet meer kunnen dragen en worden er na verloop van tijd naden, kieren of blaasjes zichtbaar.

Buitenhoeken

Om problemen met buitenhoeken te voorkomen, is het werken met een hoekprofiel nog steeds de beste oplossing. Een dergelijk profiel bestaat uit pvc en kan men aan de hand van een montagelijm gemakkelijk op de hoek (zuiver en stofvrij!) aanbrengen. Werk de overgangen tussen muur en profiel vervolgens af met een vulmiddel.
Daarna kunt u het profiel eventueel overschilderen in een kleur die overeenstemt met het aan te brengen behang.
Tot slot appliceert u het behang. De hoeklijst blijft hierbij zichtbaar. Hoeklijsten zijn niet alleen nuttig bij buitenhoeken, ze bewijzen ook hun nut bij de overgang tussen een rechte en een ronde muur of als verzorgde overgang tussen twee verschillende muurbekledingen. Tot slot verstevigen ze ook de hoeken en reduceren ze de kans op beschadigingen. Wenst u echter niet met een hoekprofiel te werken, dan moet u het vlies of het vinyl zodanig aanbrengen dat het strak genoeg rond de hoek zit om een esthetisch verzorgd resultaat te bekomen, maar dat het tegelijk niet té sterk opgespannen wordt, om beschadigingen te voorkomen.
Het aanbrengen van wat extra lijm op de hoek kan de drager in dat verband wat soepeler en dus iets rekbaarder maken.
In het geval van vliesbehang kunt u het vlies eventueel van het eigenlijke behang losmaken en dit al in de gewenste hoek plooien, voorafgaand aan het eigenlijke verlijmen ervan.

Binnenhoeken

Indien men het behang niet insnijdt, maar gewoon in de hoek laat doorlopen, is de kans op oprekking, en de bijbehorende blaasvorming achteraf, eveneens een stuk hoger. Vermijd dit dus door het behang op een verzorgde manier in te snijden.