naar top
Menu
Logo Print
09/04/2018 - MAX DEDULLE

GIPSPLATEN: OOK IN EEN VOCHTIGE RUIMTE?

Waterwerende oplossingen voor badkamers, douchecellen enz.

Waterwerende gipsplaten voor vochtige ruimtesDroog plaatmateriaal is al jaar en dag een populaire oplossing om kamers op te bouwen. Gipsplaten zijn namelijk makkelijk te verwerken en zeer betaalbaar. Hun beperking is de zuigende werking van het materiaal, wat leidt tot vochtgevoeligheid.
Toch zijn er ook oplossingen voor vochtige ruimtes zoals badkamers.

Waterwerende gipsplaten voor vochtige ruimtesWATERWEREND SILICONENPRODUCT

Voor buitenstaanders kan het misschien vreemd lijken dat gipsplaten ook in de badkamer gebruikt kunnen worden. Gips is immers een materiaal dat van nature niet goed bestand is tegen vocht. Men zou verwachten dat fenomenen als schimmel en barstvorming onvermijdelijk zijn. Speciaal voor dit soort ruimtes bestaan er dan ook vochtwerende hydro-gipsplaten. Je herkent ze meteen aan hun groene karton. 
Wat die gipsplaten resistent maakt aan vocht, is het waterwerende siliconenproduct waarmee de gipsen kern is behandeld. Dit zorgt voor een vertraagde wateropname", vertelt Serge Libert van Knauf. “Daarnaast zijn beide zijden van de plaat, net als de zijkanten, met speciaal, goed hechtend karton bekleed."

INSCHATTEN VAN DE SITUATIE

Of een hydro-gipskarton noodzakelijk is voor een ruimte, hangt af van de situatie. Volgens Anne-Michaëlle Leroy van Gyproc kunnen alle gipskartonplaten tijdelijk een verhoogde vochtigheid aan. “Zelfs enkele uren vochtigheid zijn geen probleem, zolang ze daarna de kans krijgen om het overtollige vocht weer af te staan aan de omgeving. Een langere tijdsduur of een hoge mate van bevochtiging wordt echter problematisch. De stevigheid van de plaat kan bijvoorbeeld verloren gaan wanneer het karton zich niet meer hecht aan de gipskern. Daarnaast leidt langdurige vochtigheid tot een verhoging van het gewicht van de platen, waardoor de snelbouwschroeven door de platen trekken en de plaat naar beneden dreigt te komen. De waterwerende gipsplaten voorkomen deze ongemakken. Het is met andere woorden van groot belang om vooraf in te schatten in welke mate de platen aan vocht zullen worden blootgesteld."

HOGERE EISEN IN DE PROJECTMARKT

Waterwerende gipsplaten voor vochtige ruimtesLos van de vraag of een hydro-gipsplaat noodzakelijk is in een bepaalde omgeving, is het belangrijk om na te gaan welke plaat het best geschikt is. Tegenwoordig zijn er immers meerdere opties, afhankelijk van de situatie. De traditionele groene hydro-gipsplaten zijn gemaakt voor vochtige ruimtes in een residentiële omgeving. Als vuistregel stellen de meeste producenten dat de hydro-gipsplaten geschikt zijn voor ruimtes waar de luchtvochtigheid onder de 70% blijft. De projectmarkt stelt echter soms hogere eisen, denk maar aan zwembaden en wellnesscomplexen. Sommige producenten bieden dan ook platen aan die nog meer vocht- en schimmelwerend zijn. Zo heeft Siniat, specialist in bouwoplossingen en -systemen van gipskarton, naast de standaardhydro-gipsplaat, ook de oranje WAB (Wet Area Board) in het gamma. “Deze gipsplaat bestaat uit een kern van vochtwerend gips tussen twee lagen waterafstotend glasvlies", aldus Lana Partous.
“De WAB biedt zo een hoge weerstand tegen vocht en schimmel. Daarnaast is de plaat rechtstreeks te betegelen. De WAB LaCoustic is trouwens ook beschikbaar, een geperforeerde geluidsabsorberende schimmel- en vochtwerende plafondplaat. Dit is ideaal in zwembaden waar de ruimteakoestiek een belangrijk punt is."

CEMENTPLATEN

Waterwerende gipsplaten voor vochtige ruimtes“Veel hangt af van de ventilatie", aldus Serge Libert van Knauf.
“Als een kamer voldoende verlucht wordt, kunnen de hydro-gipsplaten gebruikt worden in ruimtes met een relatieve vochtigheidsgraad boven 70%. Daarnaast bieden we een oplossing aan voor omgevingen met een hoge en permanente luchtvochtigheid. De Aquapanel is een cementplaat die beschikbaar is in uitvoeringen voor binnen en buiten. De panelen zijn vervaardigd uit een mengsel van portlandcement met speciale aggregaten en aan beide zijden bekleed met een gecoat glasvezelvlies."

GLASVLIESMATTEN

Gyproc biedt, naast de standaard groene gipskartonplaat ('Gyproc WR'), een plaat met een waterafstotende voorbehandelde glasvliesmat in plaats van karton. Deze 'Gyproc Glasroc H' weerstaat een luchtvochtigheid tot maar liefst 90%. Anne-Michaëlle Leroy: “Waterwerende membranen zoals Kerdi doeken zijn overbodig omdat de glasvliesmat al voorbehandeld is. Met de Gyproc Glasroc H mikken we op toepassingen in zwembaden en in luifeltoepassingen. Het is een uitstekende ondergrond waarop rechtstreeks tegels of andere afwerkingen kunnen worden aangebracht. Wanneer een hoge schokbestendigheid vereist is, bijvoorbeeld voor de constructie van scheidingswanden of voorzetwanden, bieden we de Aquaroc platen aan. Deze hebben een kern van cement, maar zijn dankzij de polystyreenbolletjes nog altijd licht van gewicht."

GEEN COMPLEXE PLAATSING

Waterwerende gipsplaten voor vochtige ruimtesEen pijnpunt bij de plaatsing van hydro-gipsplaten is de afwerking. Het spreekt voor zich dat ook dit met de grootste zorg én waterdicht moet gebeuren. Ook hier is het van belang dat de onderstructuur is afgestemd op de mate waarin de wand wordt blootgesteld aan vocht, weet Anne-Michaëlle Leroy van Gyproc.
“Anders kan de metalen structuur roesten en aan stabiliteit inboeten. Zo hebben wij corrosiewerende wand- en plafondprofielen in ons assortiment. Deze zijn te herkennen aan hun blauwe kleur. Daarnaast moet de afwerking van hydro-gipsplaten gebeuren met aangepaste hydro-voegproducten."

Bepaalde cementgebonden platen zijn ook geschikt voor buitentoepassingen

AFWERKINGEN

Waterwerende gipsplaten voor vochtige ruimtes“Onze standaardhydro-gipsplaten zijn geschikt voor alle types afwerking en ophanging", klinkt het bij Lana Partous van Siniat.
“De WAB's, daarentegen, worden gemonteerd op corrosiebestendige profielen die voorzien zijn van een roestwerende laag. Daar horen ook speciaal ontwikkelde WAB-schroeven bij. Toch betekent dit niet dat de montage van deze platen meteen complexer is. De onderconstructie wordt geplaatst op dezelfde manier als bij een standaardsysteemwand, met dezelfde profielafstanden."

GEPASTE AFDICHTEMULSIE

Serge Libert van Knauf raadt een speciale afwerking aan in omgevingen van spatwater, zoals douchecellen en baden. “Wat we absoluut moeten vermijden, is waterinfiltratie via het voegennet. Om dat te vermijden, kan men de gipsplaten instrijken met een gepaste afdichtemulsie."
De hydro-platen van Knauf en Siniat zijn trouwens ook verkrijgbaar met vier afgeschuinde kanten. Dit betekent een aanzienlijke verlichting van de voegwerken.

CONCLUSIE

Gipsplaten kunnen dus ook in een vochtige omgeving een oplossing kunnen zijn. Belangrijk zijn echter een goede voorstudie, een afgewogen keuze van het plaatmateriaal en een waterdichte afwerking. 

Met dank aan Gyproc, Knauf en Siniat