naar top
Menu
Logo Print

DE JUISTE VERFROL LAAT U SNELLER WERKEN

De juiste verfrol laat u sneller werkenOndergrond en gewenste finish bepalen het resultaat

Bij de aanschaf van het nodige materiaal gaat heel wat aandacht naar de juiste verf. Er wordt echter wat minder zorgvuldigheid aan de dag gelegd bij de selectie van de verfrollen. Nochtans valt er heel wat te ontdekken en te winnen; heel wat rollen zijn immers ontwikkeld als optimale drager van een type verf. Zo heeft de vakman voor elk verf- of laktype de juiste rol, waarmee hij snel en proper kan werken.

LICHT EN SYNTHETISCH

De verfrol heeft al een behoorlijke evolutie achter de rug. Vroeger waren de verfrollen zwaar vanwege hun houten kern en werden ze bekleed met gebreide wollen kousen of opgenagelde pluche stroken. De kwaliteit was niet om over naar huis te schrijven en er was slechts een beperkt aanbod. De verfrollers werden dan ook aanvankelijk gebruikt door doe-het-zelvers.
Pas toen de professionele schilder de verfrol en diens potentieel - tijdsbesparing - ontdekte, kwam een echte ontwikkeling op gang. Eerst gebruikte men vooral dierlijke bekledingen als lamsvacht, lamswol, velours of mohair. Synthetische varianten bestonden toen ook al, al hadden die op kwalitatief gebied nog een hele weg af te leggen.

Vandaag de dag hebben de synthetische bekledingen door de voortdurende ontwikkeling verfrollen met natuurlijke vachten zo goed als vervangen. Synthetische rollers zijn beduidend beter van kwaliteit geworden, makkelijker te onderhouden en een pak goedkoper. Natuurlijke rolbekledingen kunnen ook geen constante kwaliteit garanderen; de materialen kunnen sterke afwijkingen vertonen - wat niet het geval is bij synthetische bekledingen. Verfrollen komen nu in allerlei maten en gewichten op maat van de gewenste ondergrond en het gevraagde resultaat. Zo zijn er schuimrollers met een erg fijne finish, de kortpolige vachtrollers (zoals vilt- en microvezelrollers van 5 mm) enzovoort.

Van solvent- naar watergedragen

Na VOC 2010, de gekende transitie van solventlakken naar watergedragen lakken, is er heel wat veranderd - ook voor de verfrol. Gebruikte rollen moesten vanaf toen zo groot mogelijk zijn, zowel naar breedte als naar roldiameter toe. Men moest er echter nog steeds mee kunnen werken: ze moesten dus lichter worden. Sinds de invoering van de VOC-richtlijn werden er ook aangepaste bekledingen ontwikkeld om een hoger rendement te halen.

Kleine handelingen, grote gevolgen: wie kiest voor de juiste verfrol (2% van de totale factuur), kan zijn arbeidskosten (75% van de factuur) met 40% reduceren

OP MAAT

Tegenwoordig is het moeilijk om een verfrol te vinden die niet beantwoordt aan de vereisten van een opdracht. Of u nu een wand in gipskarton moet schilderen, een betonnen vloer of een metalen tafel, voor elke ondergrond werd een specifieke verfrol ontwikkeld met de geschikte poolhoogte, kern, vorm, opnamecapaciteit of oppervlaktestructuur. Deze parameters hebben immers een niet te onderschatten invloed op de verfrol.

Poolhoogte

De juiste verfrol laat u sneller werkenDe poolhoogte geeft de zichtbare lengte van de vezel weer, gemeten vanaf de rug waarin die vezel bevestigd is. De poolhoogte kan variëren van 4 mm voor lakrollers tot 22 mm of zelfs nog langer voor muurverven.
De poolhoogte bepaalt onder andere de opname en overdracht van de lak of verf, maar ook de rolstructuur of de gladheid van de afwerking: hoe groter de poolhoogte, hoe meer materiaal er opgenomen kan worden, maar hoe grover de oppervlaktestructuur. Hoe korter de pool, hoe gladder het eindresultaat, maar hoe minder laagdikte men aanbrengt.
Belangrijk om weten: niet alle verfrollen zijn beschikbaar in alle poolhoogtes. Zo bestaan de polyamide vachten in poolhoogtes van 13 tot 22 mm. Vachten uit microvezel zijn 5, 9, 13 mm of langer; viltrollers hebben dan weer een poolhoogte van 4 à 5 mm - net als velours of mohair.

Oppervlaktestructuur

Uiteraard heeft de rolstructuur een invloed op het resultaat; hoe gladder het roloppervlak, hoe gladder en strakker het schildersresultaat. De oppervlaktestructuur wordt in grote mate bepaald door de ondergrond, maar uiteraard evengoed door de gekozen poolhoogte.

De juiste verfrol laat u sneller werkenBreedte

De rolbreedte kan belangrijk zijn voor het rendement, vooral wanneer u grote oppervlakken dient te behandelen.
Een vloercoating wordt niet meteen aangebracht met een rolbreedte van 15 cm, een deurlijst wordt niet ingerold met een breedte van 25 cm. De rollen bestaan in breedtes van 6 tot 61 cm.

Vorm

Ook de vorm heeft een invloed. Zo is de zijkant van vachtrollers vaak schuin afgesneden om zo rollerbanen te voorkomen. Bij concave of holronde rollen kent het gereedschap een naar binnen terugliggende uitholling aan de uiteinden. Dat vermindert het samendrukken aan de rand en vermijdt rolsporen. Convexe (bolronde) rollen hebben dan weer naar buiten afgeronde uiteinden. Zo bereikt men fijnere overgangen van de rolsporen, maar er gaat wel werkoppervlak verloren. Ook de diameter speelt een rol: hoe groter die is, hoe kleiner de draaisnelheid van de rol. Het resultaat: minder spatten. Verfrollen bestaan in diameters van 17 mm tot 60 mm.

De vacht

De vacht - en diens kwaliteit - bepalen in grote mate het opnamevermogen en het uiteindelijke resultaat. Vachten uit polyamide en microvezels geven een hogere laagdikte en een hoog rendement per m². Vachten uit polyester (Vestan) zijn goedkoper, maar halen een lager rendement per m², nemen minder verf op en vervilten sneller, waardoor ze minder lang meegaan.

Hoe langer de pool, hoe meer opnamevermogen. Hoe korter de pool, hoe gladder het resultaat

DE OPBOUW

De juiste verfrol laat u sneller werkenOp het eerste gezicht lijkt de verfrol vrij eenvoudig opgebouwd: een greep met een verbinding naar de afneembare rol, die bestaat uit een buitenkant - de vacht - en het raderwerk binnenin. De rol is echter vernuftiger opgebouwd dan dit.
De verfrol bestaat over het algemeen uit een kunststof buis, waarop de bekleding ligt (vacht of schuim). Bij vachtrollers is die aangebracht door middel van thermofusie; de rug van de vacht is versmolten met de kern van de rol. Binnen in de buis zijn er enkele klemsystemen gemonteerd om de beugel vast te zetten. Eventueel worden er afdekplaatjes geplaatst op de zijkanten, om de roller enerzijds een mooie afwerking mee te geven, anderzijds dienen die om de roller vloeistofdicht te maken. Er bestaan ook rollers met een holle buis, waarop de bekleding is aangebracht. Deze buis is niet voorzien van een klemsysteem en is gemaakt voor de montage van een zogenaamde kooibeugel; die beugel klemt zichzelf vast in de buis.

De greep

De greep van de beugel is het best noch te hard, noch te dun of te slank. De hand moet tijdens het rollen makkelijk van positie kunnen veranderen. Daarnaast is de greep niet glad en moet hij voldoende grip bieden. De greep is ook hol, zodat een telescoop gebruikt kan worden voor grotere oppervlakken.

De juiste verfrol laat u sneller werkenRENDEMENT HALEN

De verfrol is een ideale uiting van 'kleine handelingen, grote gevolgen': hoewel het slechts 2% van de totale kosten van een schildersopdracht inneemt, kan men met de juiste keuze van verfrol de kosten van de arbeid (die vandaag toch al snel driekwart van de factuur bedraagt) met liefst 40% reduceren. De juiste verfrol zorgt meteen voor de juiste laagdikte, waardoor een ondergrond dekkend geschilderd is en dus geen bijkomende laag behoeft. Met de juiste rol kan er ook sneller, grondiger en zonder retouches gewerkt worden.

DE LEVENSDUUR VAN DE VERFROL

Verfrollen hebben niet de 'ambachtelijke' reputatie van de verfborstel; toch zijn ze een dierbaar gereedschap voor de schilder. Ze dienen dan ook zo behandeld te worden. Er zijn enkele dingen die men kan doen om de levensduur van de rol te verlengen.

Goed begonnen is half gewonnen

Dat begint al bij het eerste gebruik: verfrollen zullen langer meegaan als u ze eerst grondig inwerkt. De verfrol wordt volledig ondergedompeld in het oplosmiddel van de te gebruiken verf, waarna u die goed uitrolt op een propere ondergrond als een stuk karton, tot er geen vloeistof meer uit komt.
Met dat inwerken verbetert u het verfopnamevermogen én verwijdert u microscopisch kleine pluisjes die bij de productie niet verwijderd konden worden. Die kunnen het eindresultaat danig beschadigen als het inwerkproces niet gebeurt.

Onderhoud en reiniging

Een juist onderhoud en de juiste reiniging van verfrollen met vacht zijn belangrijk voor de levensduur van de verfrol. Zo wordt de verfrol bij korte onderbrekingen het best opgeborgen om uitdroging te vermijden. Dat gebeurt op zijn minst door de rol in folie te wikkelen, al bestaan er ook boxen en bags voor een gebruikte verfrol.
Bij langere onderbrekingen - of na het schilderen in het algemeen - moet de verfrol steeds uitgewassen worden. De verfrol wordt niet bewaard in bv. een emmer met water of met een oplosmiddel; dat reduceert de levensduur van de verfrol aanzienlijk.
Het wassen gebeurt met water of een verdunning. Er bestaan ook reinigingssystemen die de verfroller reinigen én het water en de schadelijke verfoverschotten scheiden. Die overschotten kunnen dan volgens de milieuvoorschriften worden afgevoerd.
Het is voorts rendabeler om verfrollen voor een watergedragen verf of lak te reinigen dan verfrollen voor solvent- of 2K-lakken. Dergelijke verfrollen zijn ofwel onmogelijk nog uit te wassen, ofwel vergen ze heel wat werk om te reinigen.

Bewaren

Een uitgewassen verfrol wordt steeds hangend gedroogd en bewaard, om te voorkomen dat de haren of vezels platgedrukt en/of beschadigd worden.

De juiste verfrol laat u sneller werkenWELKE VERFROL?

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste verfrol te kiezen. Die verfrol is immers beslissend voor het gewenste eindresultaat en bovendien in een zo kort mogelijke tijd. Daarbij moet er rekening gehouden worden met zowel de te verwerken verf als met de te behandelen ondergrond.
Gelukkig zijn er enkele vuistregels die de keuze kunnen vereenvoudigen:

  • Hoe fijner het gewenste eindresultaat, hoe korter de pool van de verfrol;
  • hoe meer verf per m², hoe langer de pool; hoe viskeuzer de verf, hoe korter de pool;
  • bij twijfel kiest men beter een kortere pool;
  • bij gestructureerde ondergronden kiest men beter voor een langere pool met een soft kern in de rol;
  • een verfrol met microvezels van 9 mm zorgt voor een goede laagdikte, maar toch voor een gladde afwerking;
  • voor een betere verfopname en voor minder pluisvorming dient een vachtroller voor gebruik uitgespoeld te worden.