naar top
Menu
Logo Print
29/05/2019 - EVERGREEN

GEVELBEKLEDING SCHEPT CREATIEVE MOGELIJKHEDEN

VOOR IEDERE UITSTRALING EEN TYPE GEVELBEKLEDING

Gevelbekleding als alternatief voor de klassieke gevoegde buitenmuur verleent een gebouw een vriendelijke, authentieke uitstraling. De charme van materialen als hout, natuursteen of metaal geeft een gebouw vaak een specifieke identiteit mee. Steeds vaker – zeker bij renovatie – kiest men ook voor gevelisolatie afgewerkt met sierpleister of crepi. Ontdek hier de mogelijkheden van iedere afwerking.

gevelplatenGEVELPLATEN

Jaarlijks wordt in België tot 1 miljoen vierkante meter gevelplaten voor gevelbekleding geplaatst. Een belangrijk percentage hiervan wordt gebruikt voor de bekleding van gevels in de woning- en appartementsbouw. Daarom kan u hieronder een aantal belangrijke wetenswaardigheden inzake de plaatsing van gevelplaten binnen de woningbouw ontdekken.

metalen gevelbekledingMETALEN GEVELBEKLEDING

Metalen zoals aluminium, zink, staal, roest- en weervast staal en nieuwe metallische materialen worden steeds vaker gebruikt als vorm van gevelbekleding, in het bijzonder voor residentiële bouwprojecten. Elk metaal heeft zijn specifieke kenmerken waarmee men goed rekening dient te houden. Dit zowel bij de oppervlaktebehandelingstechnieken als bij de detaillering bij de montage.

houten gevelbekledingHOUTEN GEVELBEKLEDING

Houten schrijnwerk wordt als gevelbekleding blootgesteld aan diverse weersinvloeden. Bij de oplevering wordt het schrijnwerk visueel beoordeeld onder bepaalde omgevingsvoorwaarden om elke subjectieve benadering zo veel mogelijk te vermijden. Bovendien moeten extra maatregelen worden genomen om de brandveiligheid te verzekeren.

ETICSETICS

Meer en meer bouwheren die een woning, kantoor- of appartementsgebouw renoveren, kiezen voor gevelisolatie afgewerkt met sierpleister (crepi). Vooraleer zelf zo’n systeem te plaatsen, is het aangewezen een grondige opleiding te volgen. Er zijn immers heel wat aandachtspunten die het verschil kunnen maken tussen een foute en een correcte plaatsing.

natuursteenNATUURSTEEN

De charme van natuursteen als duurzame gevelbekleding bestaat in de uniciteit van elk paneel. Het spelen met afwerkingen, tinten en formaten maakt een gevel nog aparter. Elke soort is toepasbaar als gevelbekleding, maar toch is een kennis van zaken van belang om voor elk project de juiste steenkeuze te maken.

gepersonaliseerde HPLGEPERSONALISEERDE HPL

Een van de markten waarin personalisatie via Digital Print steeds meer de standaard wordt, is die van het hogedruklaminaat of HPL. Dit materiaal laat zich relatief eenvoudig bedrukken, personalisatie is al mogelijk vanaf één enkel paneel in standaardformaat én het kan voor tal van doeleinden worden gebruikt, in zowel interieur als exterieur.

gevelcassettesGEVELCASSETTES

De huidige regelgeving inzake energie- en vochtbeheersing sluit bij renovatieprojecten vaak verschillende gevelafwerkingsmaterialen uit. De uiteindelijke keuze wordt immers meer en meer ingegeven door een aangepast evenwicht tussen esthetiek, energie-efficiëntie en vochthuishouding. Gevelrenovatie met aluminium cassettes biedt een duurzame oplossing die deze drie pijlers verenigt.

recuperatie- of gevelstenenRECUPERATIE- OF GEVELSTENEN

Als het gaat om de keuze tussen nieuwe gevelstenen met een oude look of echte recuperatiestenen, geraken bouwmateriaalbedrijven het vaak niet met elkaar eens. Terwijl verdelers van recuperatiestenen prat gaan op authenticiteit en een unieke uitstraling, wijzen producenten van nieuwe stenen met een retrolook dan weer op de risico's die het gebruik van oude stenen met zich zou meebrengen. Maar is die wantrouwigheid tegenover recuperatiestenen wel terecht?

koudebruggen vermijdenKOUDEBRUGGEN VERMIJDEN

De duurzaamheid van een gevelbekleding staat of valt met een correcte onderstructuur. Koudebruggen en een slechte ventilatie kunnen immers leiden tot schade door condensatievocht. Om dat te vermijden, is de keuze van de juiste bevestigings- en verankeringsmiddelen belangrijker dan men op het eerste gezicht zou denken.