naar top
Menu
Logo Print

Beter renoveren dankzij vernieuwd EPC

Certificaat heeft ook invloed op de vastgoedmarkt
magazine

Begin dit jaar kreeg het energieprestatiecertificaat (EPC) een make-over. Het is nu beter leesbaar dankzij een duidelijk energielabel van A+ tot F, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast. Het vernieuwde EPC toont meteen wat goed of minder goed is aan een woning, en welke aanpassingen nodig zijn om een beter energielabel te behalen. Daarvoor doet het de nodige aanbevelingen en reikt het tips aan om de renovatie zo doordacht mogelijk te plannen. Voor eengezinswoningen geeft het EPC bovendien een raming van de kosten om tot een beter energielabel te komen. Het laat toe om snel in te schatten hoeveel budget ongeveer nodig zal zijn om de woning energiezuinig te maken.
De toenemende impact van het EPC op de vastgoedmarkt wordt steeds duidelijker. Uit onderzoek blijkt dat een goed EPC de verkoopprijs beïnvloedt. B-woningen werden de afgelopen acht jaar gemiddeld 10,9% duurder verkocht dan E-woningen. F-woningen zijn dan weer gemiddeld 4,6% goedkoper dan E-woningen. Daarnaast heeft een goed EPC een impact op de periode waarin een woning te koop staat: B-woningen worden gemiddeld 25 dagen sneller verkocht dan E-woningen.
Een goed EPC verhoogt ook de kans op het bekomen van een hypotheek. In het geval van een energiezuinige woning is het gemakkelijker onderhandelen met een bank. Die woningen vragen immers een minder grote investering van kopers en banken houden daar rekening mee wanneer ze krediet verlenen.