naar top
Menu
Logo Print

European ETICS Forum 2017

Succesvolle vierde editie in Warschau
magazine

Het EAE (European Association for ETICS) hield zijn vierde Europese ETICS-Forum te Warschau in het Polin Museum. De organisatie, onder leiding van voorzitter Ruud Van Eersel en dr. Jacek Michalak (voorzitter van de Poolse ledenvereniging SSO) verwelkomde zo’n 270 deelnemers uit 24 landen en sprekers uit 11 landen, waaronder delegaties vanuit China en Japan.
Paula Brandmeyer van Environmental Action Germany benadrukte in haar keynote speech de noodzaak om broeikasgassen te reduceren. “In het akkoord van Parijs hebben alle naties beloofd om de stijging van de temperatuur te beperken tot 1,5 °C in 2050. Dat vraagt om een reductie van broeikasgassen van 95% in alle sectoren.” De Europese Commissie schreef daaropvolgend eigen doelstellingen uit: 40% reductie van broeikasgassen, 27% van de energieproductie is hernieuwbaar en er moet 30% meer energie-efficiëntie zijn dan in 1990. Brandmeyer wees erop dat 40% van de energievraag in Europa gaat naar gebouwen, die op hun beurt goed zijn voor 36% van de broeikasgassen in de EU. Wie dus meer energie-efficiëntie krijgt in de gebouwen, heeft een grote hefboom om de EU-doelstellingen te halen. De inspanningen dienen echter opgekrikt te worden. Ten slotte vroeg Brandmeyer de industrie om meer efficiëntie aan de dag te leggen inzake grondstoffen: gebruik meer gerecycleerd materiaal en ETICS afval moet zo veel mogelijk gerecycleerd worden.
Uit de daaropvolgende speeches van o.a. dr. Jacek Michalak en Ralf Pasker bleek dat de sector zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid – en dat het reeds maatregelen neemt. Zo zijn bv. de thermische prestaties of het vochtbeheer van ETICS over de jaren heen drastisch verbeterd.