naar top
Menu
Logo Print

Bouwunie wil aanpassingen aan bijkluswet

"Deze wet is broodroof voor de zelfstandige ondernemer"
magazine

Bouwunie wil dat de bijkluswet aangepast wordt. Die wet moet het mogelijk maken om onbelast en regelvrij bij te verdienen, tot een bedrag van 6.000 € per jaar. In de wet worden ook klusjes aan of in huis daartoe gerekend. Dat zijn dus bouwactiviteiten waar geen kwalificatie voor nodig is en waar geen belasting op moet betaald worden. Oneerlijke concurrentie dus, zo vindt Bouwunie: zelfstandige ondernemers hebben voor gelijkaardige klussen immers wel een pak verplichtingen, zoals garantie geven, het beschikken over de juiste kennis en bekwaamheid, de nodige verzekeringen … Dat alles zorgt ervoor dat een klus van 6.000 € via de bijkluswet overeenkomt met een professionele opdracht van 15.000 € voor de zelfstandige ondernemer. Voor Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie, is het kraakhelder: “Broodroof, die zelfs wettelijk georganiseerd is. Ofwel schrapt de regering deze activiteiten - die tot het normale economische circuit behoren - uit de toepassingsmogelijkheden van het onbelast bijklussen, ofwel geeft ze de zelfstandige aannemers ook de mogelijkheid om tot 500 euro per maand onbelast bij te verdienen.”
Bouwunie gelooft ook niet in de beperking tot 6.000 €. “Wie gelooft dat een klusser zich zal beperken tot 500 euro per maand, heeft het verkeerd voor. Eens in contact met de klant, kan hij of zij nog extra werken doen, buiten het deelplatform om. Zuiver zwartwerk en alweer een opdracht die verloren gaat voor de reguliere bouwbedrijven.”
Tegelijkertijd raken andere concurrentieverstorende situaties maar niet opgelost. “Zo blijft de lastenverlaging voor de bouwbedrijven dode letter omdat de correcte toepassingsregels nog altijd niet gekend zijn. De overheid zou beter daar eerst werk van maken.”

BOUWUNIE

BOUWUNIE

+3225881100
+3222530745