naar top
Menu
Logo Print

RUBBOL BL MAGURA EN RUBBOL BL SATURA: PERFECTE VLOEI EN BLIJVEND, PRACHTIG EINDRESULTAAT

SIKKENS’ WATERGEDRAGEN LAKKEN EVEN GLAD EN STRAK ALS SOLVENTGEDRAGEN LAKKEN

Sinds de oprichting in 1792 overtuigt Sikkens zijn klanten van hun lakken dankzij hun passie voor alleen de beste kwaliteit. Het internationaal erkende merk wilt enkel topresultaten bieden en werkt via onderzoek voortdurend aan verdere verbeteringen van de marktleidende producten. Die zijn zo ontwikkeld dat ze technisch topprestaties leveren, maximale productiviteit bieden en duurzaam zijn. Met de Rubbol BL Magura en Rubbol BL Satura voegt het bedrijf blijvend kras- en slijtvaste lakken op basis van watergedragen polyurethaandispersie toe aan zijn collectie. De respectievelijk fluweelmatte – en zijdeglanslak zijn ideaal voor binnengebruik, leveren een perfecte vloei en zijn makkelijk verwerkbaar.Rubbol BL Magura & Satura

A+ RATING

Rubbol BL Magura en Rubbol BL Satura zijn watergedragen lakken op basis van acrylaten, versterkt met polyurethaan. Ze beschikken beiden over een gepatenteerde PU-Flow technologie waardoor ze dezelfde vloei, sterkte, glad- en strakheid kennen als een solventgedragen lak. Sikkens heeft er alles aan gedaan om één van de meest strakke en meest gladde watergedragen producten op de markt aan te bieden. De producten kennen een erg makkelijke verwerkbaarheid, waardoor er geen blaasvorming of cissing (opentrekken van de verffilm) kan plaatsvinden. Wat belangrijk is voor de gebruiker, is dat er geen schadelijke bestanddelen vrijkomen bij het aanbrengen en het uitdrogen van de lakken. Het zijn met andere woorden gebruiks- en milieuvriendelijke producten die voldoen aan de strengste normen op de markt vandaag. Zo beschikken beide lakken over de hoogst haalbare A+ rating wanneer het aankomt op Indoor Air Quality (IAQ) of binnenluchtkwaliteit, waarbij 28 dagen na het aanbrengen, gecontroleerd wordt of de concentratie van bepaalde stoffen die nog vrijkomen uit de lak beneden de wettelijk opgelegde minimum concentraties blijven.

BINNENGEBRUIK

Rubbol Bl binnengebruik
Rubbol BL Magura en Rubbol BL Satura zijn als decoratieve eindlagen geschikte lakken voor binnengebruik

Het zijn decoratieve eindlagen die voornamelijk voor binnengebruik bedoeld zijn. Dat vooral op materiaal dat niet belopen wordt, denk aan plinten, deuren, meubels, raamwerk, etc. De producten kunnen echter ook gebruikt worden op minder zwaar belopen trappen of parket dankzij hun kras- en slijtvastheid. In theorie kunnen de watergedragen lakken ook buiten gebruikt worden, al zijn ze daarvoor minder geschikt. Het probleem daarbij zit hem vooral in het feit dat een solventgedragen lak een droge laagdikte achterlaat die bijna dubbel zo hoog ligt als die van een watergedragen lak. Dat wilt zeggen dat wanneer dezelfde droge laagdikte/bescherming geboden moet worden met een watergedragen lak, er dubbel zoveel lagen gelakt moeten worden, wat een stuk arbeidsintensiever en duurder is. Een combinatie met een solventgedragen primer, kan het buitengebruik van een watergedragen lak verantwoorden. De voorbereiding van de ondergrond blijft belangrijk en moet correct gebeuren, zoals standaard voorgeschreven. Het blijft daarbij belangrijk die ondergrond te ontvetten, op te schuren en wederom te ontvetten, waarbij gebruik gemaakt kan worden van watergedragen ontvetters, zoals Polyfilla Pro S600. De lak zelf aanbrengen kan perfect met aangepaste borstel of rol, specifiek voor watergedragen lakken.

Rubbol Magura & Satura buitengebruik
Een combinatie met een solventgedragen primer, kan het buitengebruik van een watergedragen lak verantwoorden

PERFECTE BALANS

Welke bindmiddelen gebruikt worden, bepalen welke technische eigenschappen een lak zal hebben. Een puur acrylaat bindmiddel zorgt voor onvoldoende strakke vloei, waardoor er moet gezocht worden naar een manier om die acrylaten voldoende aan te passen om in de buurt te komen van de vloei van een solventgedragen lak. Daarbij wordt gebruik gemaakt van alkydes, dus werd een watergedragen variant ontwikkeld, namelijk de alkydes in emulsie. Die zijn echter, net als de oorspronkelijke alkydes, ook nog altijd onderdanig aan donkervergeling (= geel worden door gebrek aan daglicht en enkel waarneembaar voor wit of pasteltinten), dus moet een juiste balans gezocht worden tussen een goede vloei en een lak die niet vergeelt. Bij de Rubbol BL Magura en Rubbol BL Satura lakken is een perfecte balans aanwezig tussen drie bindmiddel-technologieën. Zo zijn acrylaten en specifieke alkydes in emulsie, welke niet onderhevig zijn aan donkervergeling, gecombineerd om een perfecte vloei en een strak resultaat op te leveren, zonder dat er vergeling kan optreden en zijn daar vervolgens PU-bestanddelen aan toegevoegd om de lakken nog kras- en slijtvaster te maken.

GLANSGRAAD

Het onderscheid tussen Rubbol BL Magura en Rubbol BL Satura valt eigenlijk af te leiden uit de namen en slaat vooral op de glansgraad. De Magura kent een fluweelmatte afwerking met een waarde van minder dan negen gloss units gemeten onder een hoek van zestig graden volgens ASTM D532 – ISO 2813. De Satura kent dan weer een zijdeglans afwerking die tussen de twintig en de dertig gloss units ligt, gemeten onder zestig graden volgens ISO 2813. Ten slotte zijn de lakken te krijgen in vrijwel alle kleuren uit de Sikkens 5051 Color Concept-kleurenwaaier.

VOORDELEN RUBBOL BL MAGURA & RUBBOL BL SATURA

  • Glad en strak eindresultaat;
  • Rubbol BL SaturaPerfecte vloei (vrijwel identiek aan alkydharsverf);
  • Makkelijk verwerkbaar met borstel of rol;
  • Kras- en slijtvast;
  • Geurarm;
  • Niet vergelend;
  • Snelle droging en doorharding;
  • Goed afwasbaar.

De uitdaging in de toekomst blijft de droge laagdikte van een solventgedragen lak benaderen met een watergedragen lak. Daarvoor dient het vaste stofgehalte opgedreven te worden, zonder in te boeten aan de positieve eigenschappen van een watergedragen lak.

SIKKENS AKZO NOBEL PAINTS BELGIUM NV/SA

SIKKENS AKZO NOBEL PAINTS BELGIUM NV/SA

LEUVENSESTWG. (EVEREST OFFICE PARK) 248 /B
1800 VILVOORDE
+3222542211
-